chrome firefox opera safari iexplorer

5 кроків медичної реформи

25 лютого 2011 о 16:16

Через три роки всіх нас обслуговуватимуть не звичні дільничні, які лікують окремо дітей і дорослих, а сімейні лікарі, «швидка» приїжджатиме не пізніше, ніж через 20 хвилин в будь-яке село (у місті — через 10 хвилин), а лікарні перестануть скаржитися на брак ліжок і ліків.

Все це повинно стати реальністю в ході медичної реформи, яка спочатку пройде у вигляді експерименту в трьох областях: Вінницькій, Донецькій і Дніпропетровській (він тут вже запускається).

Офіційно ж експеримент стартує, швидше за все, в березні, після того, як в Раду буде поданий відповідний законопроект.

Як запевняє куратор реформи, заступник керівника президентського секретаріату Ірина Акімова, реформа йтиме у трьох напрямам: зміна мережі лікувальних установ, системи фінансування і контролю якості.

Ключовий аргумент: Україна — на одному з перших місць в Європі по кількості ліжко-місць і одночасно — по рівню смертності. А це означає, що у нас багато лікарень, що «з`їдають» бюджетні гроші, де не можуть надати гідної допомоги.

Госпітальні округи

Реформа припускає ліквідовувати звичну мережу районних лікарень. Всю країну поділять на госпітальні округи, в кожному з яких будуть лікарні чотирьох типів.

Наприклад, в Донецькій області передбачається створити не менш 39 госпітальних округів і 74 центри надання первинної меддопомоги, де працюватимуть сімейні лікарі, розповіла «Сьогодні» перший заст. начальника Донецького УОЗ Тамара Циганок. У Вінницькій — близько 10 округів.

Скорочуватимуть?

Лікарі побоюються, що в ході реформи їх скорочуватимуть. «Нас збирали на нараду. Тих, хто молодший 50 років, пропонують за півроку перепрофілювати на сімейних лікарів, які лікуватимуть і дорослих, і дітей, — розповіла лікар-педіатр Ірина К. — А педіатри вважатимуться вузькопрофільними фахівцями. Але якщо педіатрові легко переключитися на лікування дорослих, то терапевтові на дітей — складно. А що буде з тими, хто старший 50 — не говорять, напевно, звільнятимуть».

Втім, чиновники запевняють, що скорочень не буде. «Питання про звільнення лікарів зараз взагалі не стоїть», — запевняє Акимова. «У нас брак лікарів. Але невелика кількість медиків перенавчатиметься», — відзначила Циганок.

«Швидка»

У Дніпропетровській області, де вже йде реформа, поки що задоволені не всі. Наприклад, недавно тут помер молодий чоловік, що страждав епілепсією, не дочекавшись «швидкої».

Місцеві жителі звинувачують реформу — мовляв, раніше була своя «швидка», що приїжджала за лічені хвилини, тепер же бригада добирається до них з райцентру.

Губернатор Дніпропетровщини, навпаки, завірив, що після реформи «швидка» приїжджатиме набагато швидше. Зокрема планується, що на виклик виїжджатиме найближча машина. Всі «швидкі» передбачається оснастити GPS-навігаторами.

Відомий лікар Євгеній Комаровський вважає, що адекватний сімейний лікар може економити державі тисячі тисяч, причому і «швидкій» доведеться виїжджати набагато рідше: «Але спочатку треба «зробити» сімейних лікарів, а потім вже реформувати лікарні і інше». Інакше, вважає він, через велику кількість неграмотних сімейних медиків люди не одержуватимуть нормальну допомогу.

П’ять кроків медичної реформи

  1. Кожна область буде поділена на госпітальні округи (кожен обслуговуватиме 100 000 осіб). У окрузі буде одна багатопрофільна лікарня, лікарня інтенсивного лікування, одна лікарня для відновного лікування, одна лікарня для планового лікування хронічно хворих, один хоспис і один заклад медико-соціальної допомоги.
  2. У простих випадках (простуда, невеликі травми) допомогу надаватимуть сімейні лікарі, як дорослим, так і дітям, а у разі потреби — направляти на лікування в стаціонар. На сімейних лікарів перенавчатимуть вузькопрофільних фахівців, яких дуже багато.
  3. Вимоги до «швидкої допомоги» будуть жорсткішими: бригада повинна буде приїхати на виклик в місті за 10 хвилин, а в селі — за 20 хвилин (зараз норматив по місту 15 хвилин, по сільській місцевості — 30 хвилин).
  4. Зарплата лікарям складатиметься з двох частин: ставка і доплата за якість роботи, правда, по яких критеріях їх оцінюватимуть, поки що точно невідомо (коефіцієнти належить затвердити МОЗу).
  5. Зараз реформа стартувала в трьох областях: Донецькій, Дніпропетровській і Вінницькій як експеримент, який триватиме три роки.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути