chrome firefox opera safari iexplorer

5 лютого: це цікаво знати

05 лютого 2011 о 10:41

Найтяжча втрата — втрата часу.
Г. Сковорода

5 лютого за григоріанським календарем 36 день року. До кінця року залишається 329 днів.

За церковним календарем 5 лютого вшановують священномученика Климента, мученика, Агатангела, преподобного Геннадія, святителя Феоктиста, преподобних Мовсими Сиріна та Саламана Мовчальника, святителя Павлина Милостивого.

У народі 5 лютого відзначали Свято Місяця і за його появою та грою передбачали погоду на наступні чотири тижня. Так, якщо молодик з'явився у похмурий день, то похмурим мав бути весь наступний місяць і навпаки, якщо він з'явився в ясну погоду – наступні чотири тижні мали бути сухими і холодними.

Іменинниками 5 лютого є:
Климент, Феоктист, Геннадій, Федір

5 лютого народились:
1881 — Сергій Тимошенко — архітектор і суспільно-політичний діяч;
1924 — Олександр Матросов, рядовий-піхотинець, Герой Радянського Союзу;
1925 — Іван Варавва — український та російський поет з Кубані;
1937 — Никанор Дубицький — український письменник (прозаїк-гуморист, публіцист), журналіст;
1939 — Юрій Логвин — український художник-графік та письменник;
1941 — Володимир Тимофієнко, архітектурознавець, дослідник української архітектури та містобудування 18-20 ст., доктор мистецтвознавства.

Події 5 лютого:
1585 — У Львові засновано Успенське Ставропігійське братство.

5 лютого за місячним календарем є 4 днем.
Цей день вимагає не дій, а усвідомлення всього, що відбувається. Іноді відкриваються невідомі факти, робляться відкриття. Вважається, що цей день пов'язаний зі словом. Для того щоб переконати в чомусь людину, немає дня краще. Молитва віруючих в цей день набуває особливої сили й буде почута.

Чи знаєте ви, що:
Найбільш незвичайною грушею може вважатися та, що росте в Макарівському районі на Київщині. Звуть її писанкою за те, що її плоди ніби й справді розмальовані барвистою веселкою. Від плодоніжки до чашечки на них неначе пензлем наведено зелені і червонуваті смужечки на жовтому тлі. А з боку, повернутому на південь, груші мають ще й розмитий рум'янець.

Сучасні дослідники з подивом для себе відкрили, що біоритми дуба, цього патріарху лісу, щедро оспіваного народом, збігаються з частотою биття нашого серця.

Краплини мудрості
Чеснота, якщо її хвалити, збільшується і росте не лише у душі однієї людини, але й інших закликає до наслідування.

Долі не обирають…Її приймають…А коли не приймають, тоді вона силоміць обирає нас.

Аліна Астахова, «Рідна країна»

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути