chrome firefox opera safari iexplorer

7 лютого: це цікаво знати

06 лютого 2011 о 23:48

Потрібно зі сміхом бути дуже обережним, – тим більше, що він заразливий.
Микола Гоголь

7 лютого за григоріанським календарем 38 день року. До кінця року залишається 327 днів.

За церковним календарем 7 лютого вшановують святителя Григорія Богослова, священномученика Володимира — митрополита Київського і Галицького, розстріляного у 1918 році більшовиками; святителя Мойсея, мученицю Філіцату та її синів, преподобних Поплія Сирійського, Мару співця та ікону Божої Матері «Утамуй мої печалі».

У народі 7 лютого спостерігали за погодою, адже який день на Григорія Богослова зранку до півдня, така буде перша половина зими, а з півдня до вечора – віщує другу її половину.

Цікаві українські обряди:
У народі у пору шлюбування особливою повагою користувалися люди, які любили і вміли приготувати весільний стіл. Таких видатних кулінарів, власне, як і сьогодні, було небагато. Їх знали у всіх навколишніх селах. Запросити таку людину готувати на весілля вважалося особливим привілеєм.

У деяких регіонах на весіллях навіть існував спеціальний обряд – танок, на який запрошувалися кухарі. Після його закінчення господарі весілля обдаровували всіх, хто готував страви. Зазвичай, це відбувалося на другий день весілля, коли гості вже могли оцінити наскільки смачним і різноманітним був весільний стіл.

До речі, українська кухня нараховувала до двох тисяч страв, які готувалися без помідорів, картоплі, кукурудзи та соняшникової олії.

Іменинниками 7 лютого є:
Григорій, Пилип, Олександр, Володимир, Фелікс.

7 лютого народились:
1804 — Микола Маркевич, український історик, етнограф, письменник, фольклорист, композитор;
1847 — Олександр Русов, український етнограф, фольклорист, сатирик, громадський діяч;
1880 – Петро Чирвинський, український і російський геолог;
1880 — Григорій Маркелов, український невропатолог;
1906 — Олег Антонов, радянський авіаконструктор, доктор технічних наук;
1925 — Микола Брусєнцов, український конструктор першого у світі троїчного комп'ютера.

Події 7 лютого:
1483 — відомий український вчений Юрій Дрогобич у Римі, у Ехуаріуса Зільбера видав книгу «Прогностична оцінка поточного 1483 року», що є першою відомою друкованою книгою українського автора.

Чи знаєте ви, що:
Будь-який стрес починається з однієї негативної думки. Одна думка прослизне непоміченою, а за нею приходить все більше і більше подібних думок, поки не настане стрес. Стрес є результатом, але причина його – негативне мислення, що почалося з однієї-єдиної негативної думки. Проте неважливо, що саме ви вже встигли таким чином привернути до себе, – ви можете змінити це... однією-єдиною позитивною думкою. Вона потягне за собою інші. (Ронда Берн)

Аліна Астахова, «Рідна країна» 

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути