chrome firefox opera safari iexplorer

Батьки відстоюють чергову україномовну школу

28 лютого 2011 о 10:57

У Донецькій області батьки учнів макіївської школи № 44 (школа з 2000 року має статус україномовної) просять президента Віктора Януковича не допустити закриття школи. Вони стверджують, що у школі існує одна проблема — котельна, яка потребує ремонту і вони готові допомогти її відремонтувати.

Копії листа направлено також міністру освіти і науки, молоді і спорту Дмитру Табачнику і представнику президента у Верховній Раді Юрію Мірошниченку.

Батьки школярів пишуть, що вже зверталися з протестом до Макіївського міського голови Олександра Мальцева, начальника Макіївського управління освіти Ірини Лях, голови Донецької облдержадміністрації Анатолія Близнюку, однак просять Януковича «взяти під особистий контроль і не допустити закриття нашої школи з українською мовою навчання, оскільки ущемляються права наших дітей».

«Склалася ситуація, що батьків і дітей школи поставили перед фактом закриття нашої школи у зв'язку з оптимізацією навчальних закладів. З даного питання думки батьків ніхто не питав. Нас попередили, що найближчі до нашого району школи переповнені і не можуть прийняти наших дітей. Нам надають будівлю Макіївського навчально-реабілітаційного центру (МНРЦ) і статус школи-інтернату», — зазначається у листі.

Батьки пояснили, що школа №44 має наповнюваність 100%, у ній навчаються 404 школярі, є 17 класів, в кожному з яких в середньому по 23-24 учні.

Автори листа відзначають, що у школі «існує лише одна проблема — котельна, яка вимагає капітального ремонту», однак «у багатьох школах міста існують подібні проблеми, у тому числі і у тих, що розміщені поряд № 2 і № 8, але їх не закривають».

За словами батьків, їм обіцяли побудувати нову газову котельну з урахуванням того, що поряд проходить газова магістраль, «але після виборів обіцянка допомогти переросла у закриття школи». «Ми, батьки, не проти частково додати коштів на спорудження нової котельної», — зазначається у листі.

Крім того, наголошують батьки, у будівлі інтернату «опалювання і підлоги вимагають капітального ремонту. Труби опалювальної системи все у хомутах (через 1-2 метри), замість радіаторів — регістри, яких недостатньо для опалювання таких приміщень, температура в класах не перевищує +17 градусів. Каналізаційна система МНРЦ перебуває в аварійному стані, вимагає заміни. У класах ремонт не проводився понад 10 років».

Окрім того, батьки підкреслюють, що з переходом в інтернат «змінюється статус школи». При цьому в інтернаті залишаються 164 інтернатівських дітей з асоціальних сімей.

Як повідомлялось, раніше батьки учнів школи № 44 заявляли, що цех однієї з продуктових компаній розташовано поряд з цією школою і, мабуть, територія потрібна компанії, тим паче, що жителів деяких будинків, прилеглих до території продуктового виробництва, вже переселили.

У Донецькій області в 2011 році планується закриття 26 загальноосвітніх шкіл, або 2,5% загальної кількості.

25 лютого президент у прямому ефірі у рамках проекту «Розмову з країною» запевнив, що припинить тенденцію закриття шкіл з українською мовою викладання, якщо такі факти будуть знайдені під час відповідної перевірки.

Джерело: "1+1"
Розділи: Новини освіти Освічена