chrome firefox opera safari iexplorer

Євро-2012 прикрасять футбольними рушниками

22 лютого 2011 о 14:39

До Євро-2012 українські майстри почали створювати футбольні рушники. Автор ідеї — відомий грузинський режисер з прикарпатським корінням Рагулі Власідзе. Він задумав низку ініціатив, які, за його словами, дозволять нашій державі яскраво заявити про себе на світовій арені.

Родзинкою цього проекту має стати велетенський килим розміром у справжнє футбольне поле. Там буде більше 2 млн. вузликів. Планується, кожен бажаючий на знак єднання всієї країни, яка з нетерпінням очікує Євро-2012, залишить на цьому килимі свій вузлик. Завершити народний витвір планують за рік, напередодні турніру. По боках його прикрасять вишивкою і прапорами країн-господарів.

«Футбольні рушники», які вже почали виготовляти на Прикарпатті, будуть прикрашені орнаментом та візерунками з трояндами. Як зазначають умільці з Івано-Франківщини, троянди є символом України та Прикарпаття. На думку майстринь, які займаються вишиванням рушників, до квітів не може виникати ніяких претензій. Вони переконані, що, дивлячись на квіти, у кожної людини виникає лише «естетичне та гармонійне бажання».

Фото з сайту ukraine2012.gov.ua

Триває робота і над футбольними булавами, виготовлення яких грузинський прикарпатець Рагулі Власідзе розпочав ще торік. Керамічні жезли з кінцівкою у вигляді м’яча даруватимуть найвизначнішим гостям Євро-2012.

«Булава передає потужну енергію національного українського духу, дарує силу. І я подумав, чому на цю зброю не накласти національний орнамент, щоб вона перетворилася на духовну зрою?», — поділився своїм задумом грузинський режисер.

Фестивальне дійство стартує уже цієї весни. Керамічні м’ячі-булави, вишиті «Євро-рушники», килим розміром з футбольне полу, на думку Рагулі Власідзе, допоможуть вболівальникам-іноземцям відкрити для себе Україну як духовну, багатогранну, творчу державу.

За матеріалами ukraine2012.gov.ua та «каналу 24» 

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути