chrome firefox opera safari iexplorer

Година «лiкування» від Інтернет-залежності коштує 150-300 грн

15 лютого 2011 о 23:51

За статистикою, кiлькiсть Інтернет-залежних у свiтi становить близько 10% усiх користувачiв.

Враховуючи те, що кожен п'ятий українець у вiцi 15 рокiв i старший щодня послуговується всесвiтньою павутиною, вiд цiєї хвороби можуть потерпати близько мiльйона наших спiввiтчизникiв.

Українцi дедалi частiше звертаються до психологiв, аби ті допомогли їм повернутись у реальне життя. У Києвi з'явились центри, якi подають таку допомогу...

— Найчастiше до нас звертаються батьки пiдлiткiв, — каже керiвник Центру практичної психологiї, психотерапiї та психiатрiї Євген Воронков. — Симптоми цiєї хвороби дуже простi: якщо дитина починає менше спiлкуватись iз друзями та рiдними, вiддаючи перевагу iнтернет-iграм, це вже перший дзвiночок. А коли втрачає цiкавiть до реального життя, мовляв, я туди не пiду, цього не зроблю, бо в iнтернетi (наприклад, в «Однокласниках» чи «Вконтактi») на мене чекають друзi, це вже свiдчить про те, що їй потрiбне лiкування.

— Але однi «сидять» в Інтернетi, граючи в iгри, а iншi годинами можуть переглядати стрiчки новин...

— Є кiлька пiдвидiв Інтернет-залежностi, примiром, сексуальна — якщо
людина цiкавиться еротикою та порносайтами, та iгроманiя — якщо не може й дня прожити без улюблених забавок i занурення у соцмережу.

Найважче лiкувати iгроманiв. Саме вони, як правило, не визнають своєї iнтернет-залежностi, вважаючи iгри найпростiшим способом втечi вiд життєвих проблем... Найчастiше до нас звертаються батьки школярiв, а також особи вiком до 50 рокiв, якi усвiдомлюють усю серйознiсть проблеми. А от пенсiонери поки що не приходили.

— Якою є методика лiкування Інтернет-залежних?

— Вилiкувати таких людей можна лише психотерапiєю. Одним вистачає кiлька сеансiв, а iншим i 50-ти годин буде замало. В моїй практицi були випадки, коли ми лiкували хворого понад 90 годин, але це не межа. Для мене, як для лiкаря, головне, аби людина зрозумiла, що вона потребує лiкування.

Найважче працювати з пiдлiтками, якi постiйно перебувають серед
однолiткiв, що мають такi ж захоплення, та нiхто з них не усвiдомлює небезпеки цiєї хвороби. Адже через якийсь час людина зi слабкою психiкою може покинути через Інтернет-залежнiсть не лише навчання, але й роботу, втратити усiх своїх друзiв!

— А скiльки коштує один сеанс?

— Усе залежить вiд проблеми. Цiна коливається вiд 150 до 300 гривень. Та, думаю, з часом вартiсть лiкування пiдвищиться, адже Інтернет-залежних людей в Українi з кожним роком стає дедалi бiльше.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути