chrome firefox opera safari iexplorer

Кіно і театр на вихідних: королівське життя, романтика та кохання

25 лютого 2011 о 17:31

«Театр — це унікальна можливість спробувати себе в ролі Творця. Це момент створення свого власного світу, і ти, як маленький Бог, народжуєш те, чого ніколи не було — абсолютно іншу матерію, інший космос. Саме це мистецтво є найближчим в цьому питанні до Творця. Навіть кіно — це тільки відображення реальності, а театр — сама реальність», — так вважає молодий театральний режисер Андрій Білоус, який вже встиг стати лауреатом державної премії імені Олександра Довженка, та двічі лауреатом премії „Київська пектораль”.

В будь-якому разі і в кіно і в театри ми ходимо залюбки. Там відпочиваємо від своїх буднів і проблем, абстрагуємося від своєї щоденної реальності, співпереживаючи з реальністю акторів. На екрані та сцені проживається життя за життям, вирішуються життейські драми, хтось закохується, а хтось помирає. Те саме людське життя, але яке ми можемо спостерігати збоку і робити для себе висновки.

Тож куди можна сходити і що побачити цими вихідними у столичних кіно-театральних мережах.

Кіно

"Король говорить". Інтернет-видання "Обозреватель

У столичних кіномережах на цих вихідних візьме слово англійський король. Історична драма «Король говорить» режисера Тома Гупера зібрала на знімальний майданчик таких відомих акторів, як Колін Ферт, Гелена Бонем Картер, Дерек Джейкобі, Роберт Портел, Річард Діксон, Пол Трасселл. Усі разом вони відтворять історію людини, яка стала королем Великобританії Георгом VI та батьком королеви Єлизавети II.

Після зречення престолу його братом, невпевнений та боязкий Георг має обійняти трон могутньої імперії. Та який може бути з нього король, коли нещасний не здатний вимовити навіть трьох слів без заїкання, а що вже казати про якусь упевненість в собі, якої монархам потрібно понад міру. Але завдяки оригінальним методикам Лайонела Лога молодий король спочатку перемагає мовні недоліки, а згодом і психологічні, знаходячи в собі сили не лише виголошувати промови, а й успішно провести країну крізь полум'я війни.

Картина «Король говорить!» (King's Speech) отримала одразу п'ять Британських незалежних кінопремій (British Independent Film Awards) і сподобалася навіть самій королеві Великобританії Елизаветі ІІ.

"Дітки в порядку". З сайту мережі кінотеатрів "Кінопалац"

У суботу та неділю дивіться дві комедії – одну звичайну, а іншу романтичну. Комедія американської режисерки з українським корінням Лізи Холоденко «Дітки в порядку» розповідає про двох дітей, які народилися шляхом штучного запліднення. І в один прекрасний момент вони вирішили дізнатися, хто їхній батько.

А сюжет романтичної американо-іспанської комедії «Ти зустрінеш таємничого незнайомця» закручується навколо представників однієї сім'ї, їх заплутаних стосунків та спроб вирішити свої проблеми. У стрічці знімалися такі відомі актори, як Антоніо Бандерас, Джош Бролін, Ентоні Хопкінс, Джемма Джонс, Фріда Пінто, Люсі Панч, Наомі Уоттс

Кіномережі також пропонують до перегляду мультфільм-інтерпретацію п'єси Вільяма Шекспіра «Гномео і Джульєтта». У мультистрічці розповідається, як двоє садових гномів — Гномео та Джульєтта — покохали одне одного, але на заваді їхнім почуттям стала сварка з сусідами, яка кидає їх в неймовірні садові пригоди. Але газонокосарки і пластикові фламінго завжди раді допомогти парі досягти щастя…

Театр

26 лютого (субота)

На сцені Театру ім. Івана Франка о 19:00 історична драма на основі сюжету п’єси англійського драматурга Роберта Болта “Віват, королево!”. Це реальна історія взаємин Марії Стюарт та Єлизавети Англійської. Доля кожної з них по-своєму гідна співчуття. І Марія, і Єлизавета потрапили в тенета вічної спокуси владою, і обидві пройшли шлях до своєї Голгофи.

Для постановочної групи головною стала вічна проблема призначення жінки у високому сенсі цього поняття. Чи варті всі престоли і всі завоювання простого жіночого щастя, любові? Що є рушійною силою життя – боротьба за ефемерну владу чи радість продовження свого життя у нащадках?

На виставі глядачі матимуть змогу поринути у далекий і загадковий світ 16 століття з каркаломними інтригами, сильними пристрастями.

"Віват королево!". З сайту театру ім. Івана Франка

О 20:00 в Театрі російської драми ім. Лесі Українки спектакль про життя великої французької шансоньє Едіт Піаф, а саме про любов сильної жінки… Вона бачила «Життя в рожевому світлі» попри голод, бідність, смерть дочки, втрату коханого, алкоголь, наркотики, численну кількість коханців. При цьому жінка мала нескінченну потребу любити і бути коханою. Любити пристрасно і до забуття, всіма струнами своєї душі, як і належить геніальній людині, що творить історію і про яку віками ходять легенди. Для жінки з солов’їним голосом Едіт Піаф любов і пісня – сенс всього життя!

"Три сестри". З сайту театру на лівому березі Дніпра

Щоби зрозуміти життя у всьому його багатоманітні, достатньо звернутися до драматургії Чехова. Загальнолюдські проблеми його п’єс об’єднують епохи. Як і раніше, проблема самотності залишається невирішеною, та й любов у всі часи залишається рідкісним даром, який здатний зробити людину щасливою, але й глибоко нещасною. Любити треба вміти, а щоб вміти – треба вчитися. Які вони сьогоднішні три сестри? Чи здатні пройти через розчарування, невдачі всіх надій і не зламатися? Дивіться чеховські «Три сестри» в Театрі на лівому березі Дніпра о 15:00.

"Бал у Савойї". З сайту Театру оперети

Потрапити в тенета власного обману, підкорюючи знамениту співачку — що може бути більш безглуздим для модного журналіста Арістіда Стенвуда! Адже він — майстер брехні! От тільки з красунею Мадлен Тібо вся його спритність кудись зникає. А може це любов? Шалений каскад карколомних пригод, уявних зрад і щасливих примирень у ритмі степу і фокстроту переживуть чарівна Мадлен та безтурботний Арістід на блискучому і вишуканому балі у «Савойї».

Однойменну оперету угорського композитора Пала Абрахама можна назвати останньою, далі настає час мюзиклу. І коли наші нащадки візьмуться за вивчення музикальної епохи танго, фокстроту, слоу-фоксу і вальсу-бостона ця оперета розгорне перед ними цілу панораму блискучих номерів, багато з яких цілком можна вважати шедеврами. Прем’єра оперети «Бал у Савойї» відбулася в Берліні 1932 року і швидко здобула в Європі популярність. А в Києві сценічну редакцію оперети Богдана Струтинського дивіться суботнього вечора в Театрі оперети.

27 лютого (неділя)

"Сентиментальний круїз". З сайту театру ім. Івана Франка

Спектакль «Сентиментальний круїз» у постановці заслуженого діяча мистецтв Петра Ільченка вражає жанровими переливами, витонченністю лірики, карколомністю детективного сюжету. За яким, Ян (цього героя зіграв народний артист Богдан Бенюк) – тяжко хворий магнат, “великий містифікатор”, – як його називає дружина — купує яхту і запрошує близьких у можливо останній круїз у своєму житті. По тижню плавання починає зростати напруга. Родинні стосунки виявляються надто вже непростими... Дивіться виставу в Театрі ім. Івана Франка о 19:00.

"Московіада". З сайту teatral.org.ua

Майже трьохгодинну виставу “Московіада” за відомим романом визначного українського письменника Юрія Андруховича зіграють о 19:00 у Молодому театрі. За сюжетом, у столиці братніх народів в час, коли Комуністична Імперія доживає своїх останніх днів, у Літературному гуртожитку мешкає поет з України із дивним шляхетним ім’ям – Отто фон Ф. Його будні заповнені зустрічами з друзями, коханими і коханками і, звичайно ж, жахливими пиятиками по всіх існуючих кав’ярнях і пивбарах Москви.

Проте цього разу цікавість і чиїсь підступні задуми звертають його зі звичного шляху, заводячи у таємниче підземелля, де він стає свідком таємного симпозіуму мерців...Отто фон Ф. мусив би незабаром повернутися на Батьківщину, проте чи вдасться йому це зробити, чи зможе він врятуватися із підземелля, видряпатися із лап КДБ і таки сісти на поїзд, що прямує до Києва...? Про це можна дізнатися лише завітавши на виставу.

"Її божевільні чоловіки". З сайту Театру російської драми ім. Лесі Українки

Чого хоче жінка? Кожен чоловік іноді серйозно, іноді з роздратуванням задавався цим питанням. Особливо в ситуації стандартного, на перший погляд, благополуччя, — квіти, шампанське і чергове «люблю» по телефону. Здавалося б, живеш зі своєю дружиною, розумницею, красунею, що дуже тішить твоє самолюбство, нічого не підозрюєш, і раптом, як сніг на голову, звучить фраза: любий, а я до іншого йду, і все твоє життя руйнується в одну мить, як картковий будиночок…

Місце дії – Париж. Час дії – наші дні. Жінка – то прекрасна, то довірлива, то нещасна, то зрадлива… Чоловік, вірніше, чоловіки – їх троє, — з непередбачуваною реакцією на досить життєву ситуацію. Так чого хоче жінка? Виявляється, найменшого, всього лише вашої уваги, трохи живих, щирих почуттів і впевненості в тому, що її люблять. Переконайтеся у цьому самі, відвідавши виставу «Її божевільні чоловіки» в Театрі російської драми ім. Лесі Українки. Початок о 12:00.

"Кавова кантата". З сайту Театру оперети

Старий батько хоче змусити свою дочку кинути звичку пити каву. Та жоднi обiцянки, заборони та погрози не можуть примусити її вiдмовитись вiд улюбленого напою. Вона прославляє незрiвняний смак кави.

“Кавова кантата” видатного німецького композитора, органіста і неперевершеного майстра поліфонії Йоганна-Себастьяна Баха побачила світ на початку 1730 року. У ті часи в Європі кава була дуже популярною. Варто зазначити, що саме завдяки знаному львів’янину Юрію-Францу Кульчицькому цей напій підкорив тоді Старий світ. І хоча зміст лібрето є невибагливим, Й.-С. Баха цікавила саме музична основа твору.

У Київському національному академічному театрі оперети вечір–концерт відбувається за столиками при свічках, звучить Бранденбурзький концерт №3, Сюїта сі-мінор Баха... А передує власне виставі своєрідна прелюдія. Актор гостинно запрошує глядачів до музичної вітальні. Гасне світло і Ви під чарівні звуки творів Маестро починаєте свій шлях у минуле. Глядач поринає у вишукану атмосферу ХVІІІ століття.

До речі, цікавим є факт, що Й.-С. Бах і Україна – об’єднані поняття. Адже брат видатного композитора Йоганн-Якоб служив у короля Карла ХІІ. А 1709 року воював під Полтавою.

Підготувала Катерина Качур, «Рідна країна»

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути