chrome firefox opera safari iexplorer

Масляна у Києві: де в столиці гуляти весь тиждень

26 лютого 2011 о 12:33

Пуща-Водиця, 27 лютого

Свято, яке влаштують з 11.00 до 16.00 за адресою вул. Юнкерова, 16, більше підійде для дітей – їх чекає анімація, конкурси, катання на санках, спалювання опудала.

Дорослим, які люблять шумно проводити час, ця програма теж підійде. Вітається одяг з елементами народного декору. Втім, при вході організатори будуть роздавати прикраси гостям, які порушили дрес-код.

Окрім млинцевої феєрії, чаювання із самовара, буде обід.

Вхід – 230 грн.

Контрактова площа, 06 березня

На Подолі з усіх міських Масляних, швидше за все, буде найтрадиційніша – організатори проведуть багато старих обрядів, а також, як і годиться, загодують усіх, хто прийшов, млинцями. Тут теж не обійдеться без конкурсів, вікторин та святкового концерту.

Вхід – вільний.

Центр «Мамаєва Слобода», 28 лютого – 06 березня

З понеділка по п'ятницю гуляння починатимуться о 19.30, на яких буде Колодій – Бог кохання і шлюбу, і будуть називатися «Колодка народилася», «Колодка хрестилася», «Похрестини», «Колодка померла», «Її ховали».

У суботу та неділю гуляння почнуться о 10.00 і, як обіцяють організатори, триватимуть до «третіх півнів». На гостей чекають «вечорниці», «музики», також їм дадуть майстер-класи з танців.

Особливо актуальним це місце буде для любителів поїсти і пропустити чарочку «оковитої». У меню – страви XVII століття, які будуть подавати в горщиках, соління з бочки і навіть запечена в печі ... горілка.

Вхід – 40 грн., діти – 10 грн.

Експоцентр України 04 березня – 06 березня

Ті, для кого краще проведення часу – шопінг, не прогадають, якщо навідаються за адресою проспект Академіка Глушкова, 1 – у другому та третьому павільйонах, а також на відкритому майданчику, пройде чудовий ярмарок.

Можна буде придбати вироби народних майстрів і сувеніри. А щоб ходіння між прилавків не перетворилося на звичайне «отоварювання», організатори планують розважати покупців театралізованими постановками під колоритними назвами «Колодій», «Пригощаємо тещу!», «Ой, кум до куми ...» і «Прощання з Масляною».

Обіцяють також, що кожен зять зможе покатати улюблену тещу на возі чи санях, а заодно пригостити варениками і, звичайно, млинцями. Не обійдеться без конкурсів, концертів та майстер-класів. А в останній день святкувань – 6 березня – тут пропонують всім світом спалити опудало Зими.

Вхід – вільний.

Оболонська набережна, 06 березня

Святкування розпочнуться з ранку за адресою вул. Прирічна, 3. У програмі – концерти творчих колективів, гра «Дістань приз», змагання, в тому числі, перетягування канату.

А ті, хто не ризикнув зануритися в крижану воду на Водохреща, зможуть це зробити в неділю – тут планується купання «моржів».

Вхід – вільний. 

Біля Храму всіх святих, 06 березня

Біля церкви в районі станції метро «Либідська» планується проведення низки конкурсів та виступи міських творчих колективів. Також гостей запросять до веселих ігор та естафет.

Але головне – тут пройдуть майстер-класи. Не лише діти, а й дорослі зможуть навчитися робити ляльки-мотанки зі старого одягу (так робили в старовину) та ниток.

Вхід – вільний. 

Музей «Пирогово», 06 березня

Ну яка Масляна у місті? Правильно, не та, що в селі. Але це легко виправити, якщо піти на вул. Червонознаменну, 1. У національному комплексі ви візьмете участь у веселих забавах, зможете поспівати хором, попити гарячого вина і, звичайно ж, досхочу поїсти млинців.

Вхід – 15 гривень.

Як провести наступний тиждень

ПОНЕДІЛОК – ЗУСТРІЧ

«Побачення» зими з весною. Тому й нам у перший день свята варто оживитися і обов'язково кудись сходити. В іншому випадку, вважали наші предки, люди притягнуть до себе неприємності.

Говорячи сучасною мовою, домосідство в такий день – не найкращий початок пишних святкувань. Понеділок – початок тижня перед Великим постом. Саме час згадати про милосердя. Роздайте млинці бідним. Так, до речі, робили ще за старих часів.

ВІВТОРОК – ЗАГРАВАННЯ

Пращури були впевнені, що люди, заграючи саме в цей день, знайдуть свою половинку.

Чому б не взяти їхній метод «впевненості» на озброєння – як відомо, думки матеріальні. У неодружених, яким набридло самотність, є шанс розпрощатися зі статусом холостяка.

СЕРЕДА – ЧАСТУВАННЯ

День, коли мама дружини годує млинцями дорогих людей, і в їх числі обов'язково повинен бути зять.

ЧЕТВЕР – РОЗГУЛ

Катання на санках, на конях, галасливі гуляння, вечірки – все це хоч і звичаї древніх, але абсолютно органічно вписуються в сучасний сценарій святкувань, які пропонують чимало розважальних закладів Києва.

П'ЯТНИЦЯ – ТЕЩИНІ ВЕЧІРКИ

Мабуть, найактуальнішим цей день є для чоловіків, які нарешті, дозріли до того, що мама дружини, як не крути, і їхня мама теж, але все ніяк не мали приводу це сказати.

Публічно і абсолютно природно це можна зробити сьогодні. Нахвалюючи тещині млинці, можна і тост на її честь виголосити. Мир і дружба з другою мамою з цього дня – забезпечено!

СУБОТА – ЗОЛОВЧИНІ ПОСИДЕНЬКИ

А що якщо у чоловіка рідної сестри немає? Внесіть в звичай древніх свою традицію – запросіть на гостину всіх «дівчат» серед родичів чоловіка.

НЕДІЛЯ – ПРОЩЕННЯ

До Великодня – дня воскресіння Христа – рівно 40 днів. Попереду – піст і молитви. У тому числі і за прощення. Попросіть його для початку у тих, кого образили, і самі вибачте їх, і, звичайно ж, покличте в гості!

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути