chrome firefox opera safari iexplorer

Миколаївщина вкрита отруйним червоним пилом

26 лютого 2011 о 22:52

На Миколаївщині вітер розніс відходи глиноземного заводу і місцеві селища накрила хмара отруйного червоного пилу.

Пил піднявся зі шламосховища заводу. Через сильні морози рідина, яка не дозволяє шламу розпорошуватись, замерзла, і вітер розніс його на багато кілометрів. Мешканці навколишніх сіл бояться повторення угорської трагедії, коли на такому ж заводі прорвало дамбу і отруйний шлам потрапив у ґрунт.

«Нам вдалося зупинити розпилення цього пилу і ми його стримуємо до цього часу. Ми залучили спеціалістів державної екологічної інспекції, природоохоронної прокуратури, санепідстанції», — повідомив заступник голови Миколаївської ОДА Геннадій Ніколенко.

Результати замірів будуть не раніше понеділка. Тим часом керівники підприємства запевняють, що пил, як і шлам, загалом безпечні. На сховище він потрапляє після шестиступеневої фільтрації і вже не містить каустичної соди, а саме ця складова шламу спричинила екологічну катастрофу в Угорщині, де прорвало дамбу на глиноземному комбінаті.

На шламосховищі зараз працює кількадесят пожежних машин — щоб червоний пил не розносився, ллють гарячу воду. Інцидент перевіряє природоохоронна прокуратура.

Джерело: "1+1"
Розділи: Довкілля Здорова

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути