chrome firefox opera safari iexplorer

НБУ заборонить дострокове зняття депозитів?

03 лютого 2011 о 14:59

Національний банк України розглядає законодавчу можливість повністю заборонити дострокове зняття строкових депозитів.

Оголошення про початок обговорення з учасниками ринку відповідних змін до законодавства оприлюднене на сайті регулятора у четвер, пише ZN.UA.

«З метою врегулювання проблеми (повернення банківських депозитів „на першу вимогу“), а саме визначення конкретних термінів виконання банком своїх обов'язків щодо повернення вкладу та створення правових умов для зниження ризиків банку у разі дострокового розірвання строкового депозитного договору, Національним банком України, за участю банківських асоціацій опрацьовуються відповідні пропозиції», — ідеться у повідомленні НБУ.

Зокрема, для розгляду та обговорення пропонуються такі пропозиції:

Варіант 1. Повністю заборонити дострокове зняття строкових вкладів. Повернення вкладів відбуватиметься виключно у строк, визначений договором або у разі настання непередбачуваних ситуацій, що вимагають від вкладника термінових грошових витрат (оплата лікування, відшкодування майнової шкоди, забезпечення захисту в суді тощо).

Варіант 2. Встановити, що у разі звернення вкладника з вимогою про видачу вкладу до настання строку, обумовленого договором строкового вкладу, банк здійснює виплату у строк до 30 днів із дати звернення.

Останній запропонований варіант може бути реалізований шляхом внесення змін до статті 1060 («Види банківських вкладів») Цивільного кодексу.

У Нацбанку пояснюють, що збільшення обсягів банківського кредитування залежить, в першу чергу, від наявності у банків вільних кредитних ресурсів.

Акумулюючи великі обсяги фінансових ресурсів, банки мають можливість направляти їх на операційну чи інвестиційну діяльність господарюючих суб'єктів, а також задовольняти поточні або довгострокові потреби своїх клієнтів.

Головними продуктами та послугами на фінансовому ринку, що надають банки, є кредитування суб'єктів різних секторів економіки.

Проте, підкреслюють у НБУ, чинне законодавство не тільки не стимулює розвиток ринку довгострокових кредитів, але й навпаки, створює умови, за яких банкам економічно вигідно здійснювати короткострокове кредитування.

«Наявність у цивільному законодавстві норми, яка надає вкладнику право в будь-який час розірвати договір та забрати свій банківський вклад, не дає банку упевненості в тому, що залучені ним кошти будуть перебувати в його розпорядженні, а отже, у банку існують великі ризики при фінансуванні довгострокових інвестиційних проектів. Таким чином, законодавство фактично не стимулює видачу банками довгострокових кредитів», — наголошують в НБУ.

Водночас, нині для банків не встановлено термін, в який вони мають забезпечити видачу вкладу «на першу вимогу» і, відповідно, право вкладників на отримання коштів «на першу вимогу» залишається певним чином декларативною нормою, констатує банківський регулятор.

Як відомо, згідно зі статистикою НБУ, обсяг депозитів фізичних осіб у банках України за підсумками 2010 року збільшився на 60,6 млрд. гривень, або майже на третину (28,8%), і станом на 1 січня 2011 року склав 270,7 млрд. гривень.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути