chrome firefox opera safari iexplorer

Непотрібний гетьман

15 лютого 2011 о 12:11

Уже третій рік на подвір’ї київського комбінату «Художник», гордо підносячи булаву, сидить гетьман України Іван Мазепа. Як на вокзалі. Його кінцевий пункт призначення — Полтава, але коли вiн туди вирушить — невiдомо.

Хоча, готова не тільки триметрова бронзова скульптура гетьмана, а й відповідної висоти гранітний постамент iз гербом гетьмана.

Автор пам’ятника, скульптор Микола Білик ставиться до цього вже по–філософськи, і вважає, що до Мазепи Полтава ще трішки не доросла. «Треба бути національно свідомим, щоб встановити такий пам’ятник, а в Полтаві довгий час комуністи при владі були», — каже пан Білик. Скульптор додає, що Мазепа чекатиме скільки буде треба, бронза все витримає.

«Он пам’ятник Тарасу Шевченку для містечка Кулиничі на Харківщині стояв на складі 10 років, а все одно врешті-решт встановили», — пригадує скульптор. До речі, гетьману не самотньо, компанію йому на комбінатському подвір’ї складає польський поет Юліуш Словацький. Подарований Польщею Києву для встановлення на однойменній вулиці, поет теж чекає на рішення міської влади.

Фото www.umoloda.kiev.ua

Тим часом «полтавський» Іван Мазепа, ще не бувши встановленим, уже пройшов тест на таке звичне для України явище як вандалізм. Хтось, як дитина примостившись на колінах у гетьмана, «пустотливо» тягав його за бронзові ґудзики, і один таки відірвав. Точніше — відкрутив. «І треба ж було вилізти туди, — сміється Микола Білик. — Ґудзики вкручені на різьбу, а потім обварені. Цей, який витягли, був погано обварений, проте це не проблема, ми маємо «запасні».

За решту скульптор спокійний, каже, без спецінструменту, крім ґудзиків, від бронзового пам’ятника нічого не відламаєш. Хто це міг зробити — невідомо, сторонніх на комбінат не пускають, але тут орендують приміщення кілька фірм, і це запросто міг бути хтось з їхнiх співробітників.

Поки полтавці зволікають, на Мазепу накинули оком галичани. Мер міста Калуша, що на Івано–Франківщині, Ігор Насалик оголосив, що готовий встановити «полтавського» Мазепу у своєму місті, пише «Газета по–українськи».

За словами пана Насалика, на завершення робіт над пам’ятником треба ще близько 400 тисяч гривень. «Ці гроші я готовий викласти з власної кишені», — наголосив мер Калуша. І не потрiбнi йому нi рiшення Верховної Ради, нi вказiвка Президента...

Нагадаємо, що ідея спорудження пам'ятника Мазепі належить екс-президенту Вікторові Ющенку. Ще у 2009 році, перебуваючи на посаді глави держави, своїм указом він встановив, що до 300-річчя Полтавської битви Україна має на відповідному рівні вшанувати пам'ять українсько-шведського союзу.

Після зміни влади Мазепа зостався «безпритульним». Він, схований від людського ока, стоїть на задньому дворі творчо-виробничого комбінату у Києві.

Вартість монументу, який був виготовлений за указом президента і виявився абсолютно не потрібним, 1 мільйон 300 тисяч гривень.

За матеріалами «України молодої» та «ТСН» 

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути