chrome firefox opera safari iexplorer

Патон судиться з КМДА за знищення зеленого парку

20 лютого 2011 о 11:21

Академік Борис Патон подав позов до Головного управління екології і природних ресурсів КМДА.

Він вимагає визнати недійсним та анулювати ордер, що дозволяє працівникам НСК «Олімпійський» вирубати на схилі Черепанової гори за будинком № 5В по вулиці Анрі Барбюса 178 дерев, 52 кущі, знищити майже сім соток газону для того, щоб збудувати тут, на зсувонебезпечній ділянці, електропідстанцію.

Парку вже немає

Столиця готується до Євро-2012. Для забезпечення НСК «Олімпійський» електроенергією, заплановано будівництво нової підстанції. Місце для неї обрали у зеленій зоні — на схилах Черепанової гори.

Колись схили цієї гори були зеленими. Сьогодні тут — лісоповал. Мешканці прилеглого будинку — навпроти колись зеленого парку — у паніці. Кажуть, за два дні зелений гай пішов під сокиру.

Фото unian.net

Мешканці звертають увагу на те, що будівництво на схилах гори спричинить руйнування їхнього будинку, оскільки ділянка будівництва підстанції «Олімпійська» знаходиться на зсувонебезпечному схилі Черепанової гори, про що свідчать документи.

Крім того, за словами місцевих жителів, площа ділянки, виділеної під будівництво, становить 2550 м. кв, а згідно з нормами ДСТУ, електрична підстанція з такими типами трансформаторів, які будуть встановлені на «Олімпійській», повинна розміщуватися на ділянці від 3500 до 4500 м. кв.

Також об'єкт будівництва є можливим джерелом електричного і магнітного поля та шуму.

Суд відклали

17 лютого, в Окружному адміністративному суді Києва під головуванням судді Валерія Аблова повинен був розглядатися адміністративний позов громадянина Бориса Патона до КМДА.

Свій позов патріарх української науки направив до суду 26 січня ц.р., після того, як вступив в дію Закон України «Про мораторій на видалення зелених насаджень на окремих об'єктах благоустрою зеленого господарства м. Києва». Але, незважаючи на це, через два дні, 28 січня, зелені насадження були спиляні, викорчувані. А місце їх загибелі оточив зелений будівельний паркан.

Борис Патон. Фото focus.ua

Академік Борис Патон вважає, що ділянка, виділена в постійне користування НСК, є рекреаційною зоною, де будівництво енергетичних об'єктів заборонене.

Електропідстанцію, на думку Бориса Євгенійовича, можна було побудувати в промисловій зоні міста і провести від неї до стадіону лінії електропередач.

Я сам уболівальник, — сказав «Фактам» Борис Євгенійович, — і не проти Євро-2012. Але я противник варварської вирубки дерев і кущів у нашому місті, яке донедавна вважалося найзеленішим містом Європи. На жаль, сьогодні Київ поступово перетворюється на бетонні джунглі.

Представник Бориса Патона Сергій Дзюбенко говорить, що жителі згаданого будинку згодні за своїми силами посадити на схилі гори нові дерева і кущі, та наполягають на тому, щоб електропідстанція будувалася в іншому місці.

Хто ж правий у цій ситуації? На жаль, суддя Валерій Аблов не зміг відповісти на це питання по тій простий причині, що представники відповідача — головні природоохоронці міста — до суду не з'явилися у зв'язку з хворобою одного з фахівців Управління, здатного дати і суду, і киянам зрозумілу відповідь на питання: чому в столиці України природоохоронців багато, а самої природи стає все менше.

Слухання справи перенесене на 3 березня. А поки на схилі ще недавно зеленої Черепанової гори працює землерийна техніка.

За матеріалами газети «Факти», «Української правди», «5 каналу»