chrome firefox opera safari iexplorer

Софію Київську і «Биківнянські могили» передали Мінкульту

14 лютого 2011 о 17:47

Кабінет Міністрів України вирішив передати комплекс історичних споруд «Софія Київська», який є частиною Національного історико-архітектурного заповідника «Києво-Печерська Лавра», до сфери управління Міністерства культури і туризму.

Водночас, Міністерству фінансів доручено передати мінкульту відповідні бюджетні призначення на утримання і розвиток «Софії Київської».

Досі один з найвизначніших пам'ятників доби Київської Русі, який включено до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, перебував у сфері управління Міністерства регіональної політики, будівництва і житлово-комунального господарства.

Передача «Софії Київської» в управління профільного міністерства, яке має належну науково-методичну базу і уповноважене представляти Україну у питаннях історико-культурної спадщини в міжнародних відносинах, має сприяти розвитку заповідника, проведенню науково-історичних досліджень і практично зміцнити заповідний статус безцінної спадщини князівських часів.

Нагадаємо, перед цим громадськість столиці і трудовий колектив Національного заповідника «Софія Київська» виступили проти передачі Софії міністерству культури.

Раніше прем'єр-міністр України рішуче висловився за те, щоб музеї і заповідники перебували в сфері управління профільного міністерства, яке повинно забезпечити їх збереження і розвиток.

Також Урядовий портал повідомляє, що з метою ефективного розвитку Національного меморіального комплексу «Биківнянські могили», науково-методичного забезпечення історичних досліджень і музеєфікації меморіалу, уряд передав його в сферу управління Міністерства культури і туризму.

Нагадаємо, що досі «Биківнянські могили» перебували у відомстві Українського інституту національної пам'яті.

При передачі меморіалу уряд поставив перед мінкультом завдання розвинути туристичну інфраструктуру — щоб меморіал, який нагадує про злочини тоталітарного режиму, був доступний для більшої кількості відвідувачів.