chrome firefox opera safari iexplorer

У Криму діти навчатимуться трьома мовами?

21 лютого 2011 о 23:46

Республіканський комітет Криму з міжнаціональних відносин розробляє концепцію тримовного навчання у школах регіону.

Про це повідомили у прес-службі Ради міністрів Криму з посиланням на голову Рескомнац Едуарда Дудакова.

За його словами, найближчим часом питання освіти рідною мовою в Криму перебуватиме під пильною увагою як міжнародних, так і громадських організацій.

«Реалізація мовної політики в Криму дозволить зняти напругу й досягти міжнаціональної згоди в поліетнічному регіоні. Взаємовплив культур дуже позитивно позначається на розвитку регіону й лише збагачує культури», — акцентував голова комітету.

В 2010/2011 навчальному році в Криму функціонує 7 шкіл із українською мовою навчання, 333 — із російською мовою навчання, 15 — із кримськотатарською мовою навчання, 188 — із двома мовами навчання й 39 — із трьома мовами навчання.

Крім того, вивчення рідної мови організовано в загальноосвітніх закладах і на базі національно-культурних товариств: вірменська мова, болгарська мова, іврит, німецька мова, корейська мова, естонська мова, новогрецька мова, турецька мова.

Е.Дудаков також заявив, що існуюча законодавча база про мови й національні меншини була прийнята ще в 1990-х роках, що не дозволяє належним чином регламентувати питання в даній сфері. «Чинні нормативно-правові акти вимагають змін і корегування», — сказано в повідомленні.

Крім цього, не вистачає кваліфікованих педагогічних кадрів для викладання кримськотатарською мовою будь-якого шкільного предмету, а також термінологічних словників, навчально-методичної літератури.

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути