chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві створюють казкову мапу України

16 лютого 2011 о 11:31

У Києві створять казкову карту України. На ній будуть усі герої українського фольклору та казок, а також інформація про їхнє народження. Наприклад: родом з Київщини — Коза-Дереза та Незнайка.

«Друге наше відкриття, про нього мало хто знає, це Незнайка. Тому що, мало хто знає, що він українець, і Микола Носов — український казкар, який народився у місті Ірпінь, провів там своє дитинство. Він жив на вулиці Квітковій, власне, на якій і відбуваються всі події «Незнайки». І зараз там є ця вулиця, цей будинок», — каже ініціатор проекту «Казкова карта України» Марина Применко.

На віртуальній казковій мапі будуть вказані місця, де встановлені пам'ятники відомим казковим героям. Також організатори планують розмістити легенди, які підтверджують появу персонажів у тому чи іншому місці.

Сучасний казкар Сашко Лірник ідею створення казкової карти підтримує. Мовляв, і сам пише так, аби збереглося історичне коріння. У такому разі казка стає цікавою навіть для дорослих.

«От я пишу свої казки, я прив’язую їх конкретно, я знаю точно – звідки, де, який герой узявся, навіть знаю вулицю де він живе: через межу від попа, проти хати кривої Ганьки. Точно в цьому селі Сабодаж жив такий чоловік охота в цьому самому місці. Я це роблю принципово, бо я хочу зберегти в казці частину географії», — каже казкар Сашко Лірник.

За словами автора проекту Марини Применко, ідею створення казкової карти підкинули росіяни. Вони працюють над аналогічним проектом. А відтак, домовилися обмінюватися інформацією аби уникнути появи одних і тих самих героїв народних казок на обох картах.

«Головна мета цього проекту — це популяризація та осучаснення українських казок. Мені не подобається, що наші діти не знають, хто такий Івасик Телесик, звідки Незнайка, хто такі герої Всеволода Нестайка. Вони захоплюються Гарі Потером, але ж це не наші казки, не наша історія, не наші традиції», — каже ініціатор проекту «Казкова карта світу» Марина Применко.

За тиждень роботи над ідеєю найбільше вдалося зібрати інформації з Центральної та Західної України. По завершенню проекту автори ідеї хочуть розповсюджувати казкові мапи у школах та дитячих садках.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути