chrome firefox opera safari iexplorer

Українська мова житиме 40 років?

22 лютого 2011 о 15:18

У міжнародний день рідної мови науковці оприлюднили сумну статистику – українська мова вмирає.

Українці збиралися вийти на вулиці її захищати. Але щось не вийшло. Чи то мороз завадив, чи лінь перемогла. Але дехто мову все ж вшанував.

Депутат, пенсіонер і співавтор закону про мови зібралась у день рідної мови, щоб повідомити. Володимир Василенко, співавтор чинного закону про мови: «До 2050 року української мови існувати не буде — вона зникне просто».

Війни, депортації, міграції. Ось причини зникнення мови, кажуть експерти ЮНЕСКО.

Миколаївець Анатолій надибав ще одну – з власного досвіду – це коли одна мова поглинає іншу. Він судився з пас-трансом, аби зупинки оголошували українською, з Ощадбанком і комунальниками – аби на квитанціях писали українською. Миколаївський суд ухвалив соломонове рішення – ні вашим, ні нашим.

Анатолій Ільченко, мовозахисник, м. Миколаїв: «Я отримував квитанції двома мовами — частина тексту була українською, частина російською — причому написане російською мовою не було перекладом того, що українською».

Дані різних переписів населення свідчать – в 60-х-70-х кількість українців, що вважали себе україномовними — нестримно падала. В 90-х – почалося зростання. Що тепер — не відомо. Перепис українцям світить тільки наступного року. Відтак ще є час на навчання.

Павло Мовчан, депутат, голова товариства “Просвіта”: «Спасибі Дмитру Табачнику, Миколі Яновичу – ну, всім за особливу любов, такої не було ненависті до російської мови».

Російська мова поглинає українську повсюди. Українська тримається з останнього. На сполох б’ють письменники. У Львові 6 годин звучало українське слово. Це був марафон.

Уляна Гнідець, співорганізатор марафону: «Письменники, вони мають певний простір свободи і вони можуть першими розпочати цю нову хвилю. Тому що ми дійсно існуємо в ситуації, коли нам випадає захищати своє».

У місті Красний Луч батьки школярів теж захищають своє. Тиждень голодували через закриття української школи. Поки що даремно. школу в кінці року закривають. Що тут буде — невідомо.

Наталія Осіпова, представниця батьківського комітету м. Красний Луч: «Може тут буде гуманітарна сфера, може офіс, а може амбулаторія сімейного типу от и все».

Поки чиновники сперечаються, яка мова має стати ріднішою, неозброєним оком видно — дуже багато українців, які вперто говорять російською, знають її здебільшого на двійку. Ось яскравий приклад. В найбільшій харчевні посеред Столиці в меню вже пишуть – «плов ис курицы».

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути