chrome firefox opera safari iexplorer

В Ужгороді запроваджують послуги аудіогіда

08 лютого 2011 о 13:20

Уже з березня 2011 року гості міста над Ужем матимуть можливість знайомитися з визначними місцями обласного центру Закарпаття за допомогою аудіогіда.

Ідея запровадити такий вид екскурсійних послуг належить кафедрі туризму УжНУ та порталу tourinform.org.ua

Викладач кафедри туризму УжНУ Олександр Коваль розповів, що необхідність створення аудіогідів пов'язана з тим, що іноземні туристи, які приїздять до нас, часто не мають відповідного екскурсійного супроводу.

Екскурсоводи працюють з групами за попереднім замовленням. Самостійні ж туристи часто не мають можливості приєднатися до групи чи сплатити за послуги екскурсовода 200-300 гривень.

За словами пана Коваля, у багатьох країнах світу надається така послуга, як аудіогід. Вона може бути як платною, так і безкоштовною.

Платна вона у випадку, коли туристу надається спеціальний пристрій для прослуховування аудіофайлів, мапа з відповідним маршрутом та є можливість обирати мову аудіоекскурсії.

Безкоштовно ж можна просто завантажити аудіофайли з Інтернету та прослуховувати їх зі свого мобільного телефону чи звичайного mp3 плеєра.

Наразі кафедра туризму УжНУ розробляє близько п'ятнадцяти тем з основними туристичними об'єктами міста, зокрема, це вул. Корзо, вул. Волошина, кафедральний собор та Ужгородський замок.

Презентувати першу частину аудіо екскурсій, пан Коваль пообіцяв вже на початку березня поточного року, будуть представлені всі п'ятнадцять файлів для вільного завантаження з сайту tourinform.org.ua.

Автори ідеї запровадження послуг аудіогіда зазначають, що оскільки Україна готується до проведення Євро 2012, до нашої країни, в тому числі і через Ужгород, масово заїжджатимуть туристи.

«Цей момент ми також враховуємо, тому в наших подальших планах значиться переклад аудіоматеріалу на кілька мов, зокрема, на польську, угорську, англійську, російську та німецьку. Якщо знайдуться додаткові ресурси та можливості, ми розробимо подібні аудіоекскурсії і по всій Закарпатській області», — поділився планами на майбутнє Олександр Коваль.

Текст аудіоекскурсії по Ужгороду міститиме історичну та краєзнавчу інформацію, згадування певних визначних подій, що відбувалися у тому чи іншому місці, цікаві історичні факти та архітектурну довідку.

До роботи над написанням тексту та збором інформації були залучені студенти кафедри туризму УжНУ.

«Більше трьох місяців пішло на збір цікавих та невідомих широкому загалу фактів про Ужгород, а ще майже місяць нам знадобиться на їхнє художнє допрацювання. Попередньо ми прослухали чимало подібних екскурсій різними містами, зокрема Прагою, Венецією та Львовом», — поділилася Олена Павлишин, студентка 5-го курсу кафедри туризму УжНУ.

Вона також зазначила, що, скориставшись аудіогідом, не лише туристи, а й корінні ужгородці відкриють для себе чимало нового та цікавого про рідне місто.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути