chrome firefox opera safari iexplorer

Зимовий відпочинок в Україні: активно та корисно!

02 лютого 2011 о 14:33

Питання «де покататися на лижах взимку, не виїжджаючи за кордон?» ніколи не стояло так актуально, як сьогодні. І зовсім не через те, що у нас не вистачає гірськолижних курортів чи фешенебельних готелів. Навпаки, в українських горах відкривається досить широка панорама місць для того, щоб відпочити активно і здорово.

Отож, поки ще є сніг, готуйте лижі і гайда туди, «де гори й полонини»! Українська перлина Карпати відкриває перед вами свої широкі обійми…

Вже давно так не розбігалися очі у наших співвітчизників перед вибором місця відпочинку в Україні. Так, саме в Україні, не в «заморських» засніжених Альпах, а вдома! Інвестиції та безмежна ініціативність – ось, що стало запорукою відкриття десятків гірськолижних трас в Карпатах за останні роки.

Господарська рука горян облаштувала не одну затишну садибу та колибу, яка з радістю прийме замерзлого спраглого до екстремальних пригод туриста і, що головне, не лише українського. Приємна цінова політика та привітність наших громадян «підкорили» не одного іноземця, який спробувавши на собі всі переваги відпочинку в Карпат, повертається сюди знову і знову.

Залежно від мети ваших відвідин, рівня володіння лижами та товщини гаманця потрібно вирішити, куди краще поїхати, в якому готелі оселитися, яку гірськолижну трасу обрати. Звичайно, українські гори — курорт порівняно молодий: тут і досі не відпрацьовані усі механізми прийому туристів, подекуди кульгає сервіс та не завжди виправданою є вартість послуг.

Але Карпати обіцяють «виправитися», і ми із нетерпінням чекатимемо нових підйомників, гарних трас, акуратних готелів та хороших цін;)

Куди податися?

БУКОВЕЛЬ

Фото з сайту bukovel.com

Найвідомішим українським гірськолижним курортом незмінно залишається Буковель. Знаходиться він поруч з селом Паляниця, що 30 км від Яремче і 100 км від Івано-Франківська. Курорт розміщений на висоті 900 м над рівнем моря, найвища точка г. Довга 1400 м.

Інфраструктура Буковелі найкраща з усіх українських гірськолижних курортів: на сьогодні там працює майже 30 витягів та прокладено більше 100 кілометрів лижних трас.

Якщо ви маєте невисокий рівень підготовки катання на лижах, не переживайте: Буковель зустріне вас чудовими спусками на будь-які смаки та вміння. Тут знайдеться заняття і професіоналу, і аматору.

Якщо ваш девіз «кататися, кататися і ще раз кататися!» то ви приїхали в потрібне місце! Для затятих лижників катання на трасах супроводжується освітленням та безліччю снігових пушок. І раптом посеред ночі когось потягне на пригоди – Буковель завжди до ваших послуг! Біля підніжжя однойменної гори компактно розміщена вся інфраструктура, починаючи від прокату лиж, закінчуючи ресторанами і готелями, а рівнем технічної оснащеності курорт мало чим поступається західним сусідам. Та й сніг випадає рано і тримається з листопада по травень. Сезон катання в Буковелі триває майже півроку!

«Після лиж» на Буковелі пропонують стандартний набір послуг: баня, сауна, СПА-центр, кафе, ресторани. А от екскурсійними об'єктами район похвалитися не може, так як основна мета відпочиваючих –  катання.

Єдиним недоліком для відпочиваючих залишається цінова політика. Українські туристи так характеризують вартість перебування в Буковелі: або «дорого», або «дуже дорого». Тому збираючись відвідати саме цей курорт, незмінною залишається одна порада: прихопіть тугенько набиті гаманці.

Абонемент на тиждень катання обійдеться вам майже у 1300 грн., а на один день з понеділка по четвер – 273 грн. У вихідні ця ж денна розвага коштуватиме 320 грн.

Фото з сайту bukovel.comЗа тиждень проживання в готелі «Буковель» ви маєте заплатити за номер «економ» на 2-х у святковий час 9009 грн., а у звичайні зимові дні це «задоволення» (залежно від сезону) коштуватиме вам від 440 до 825 грн. за добу.

Найдешевше проживати в «Буковелі» ви зможете у весняний сезон: від 285 до 340 грн. за добу. Якщо вас не влаштує номер «економ», є ще категорія «напівлюкс» та «люкс». Так, відповідно, ціни зростатимуть в арифметичній прогресії… «На будь-який товар знайдеться свій покупець», — так і тут: на будь-який готель знайдеться свій клієнт, який зможе заплатити не лише 825 грн. за добу, а й 1884 і 6839 грн.

Не варто забувати й про спорядження, і, бажано, щоб воно було вашим власним. Взяти на прокат в Буковелі спорядження можна, але коштуватиме вам це також не дешево. Комплект (лижі, черевики, палиці) влетить вам у копієчку: 1750 грн. на тиждень і 190 за день. Сноуборди обійдуться дешевше: 105 грн. в день та 720 в тиждень. Для «повного комплекту» та безпеки ви можете взяти на прокат шолом: 22 грн. в день та 165 в тиждень.

Що ж, курорт, як кажуть, не з дешевих. Проте пам’ятайте, що ціни варіюються в залежності від сезону, тому відпочинок восени чи навесні обійдеться вам набагато дешевше. Ну, а ті, кого не злякали буковельські «цінові» морози, гайда опановувати круті схили привітних Карпатських гір (http://www.bukovel.com/)!

СЛАВСЬКЕ

Фото з сайту http://www.karpaty-slav.com«СЛАВСЬКО (Славське) — відомий гірськолижний курорт Карпат, куди спішать за емоціями, за романтикою, за адреналіном сотні, тисячі туристів. Легенда для кожного українського лижника Славсько – місце тренування національної збірної, краса ТРОСТЯНА, що зачаровує, унікальні можливості для фрірайда, первозданна цілина, спуски на будь-який смак», – такі промовисті дифірамби співають своєму рідному краю жителі Львівщини на офіційному сайті курорту.

Славське лежить у мальовничій долині, в місці злиття двох річок — Опору і Славки, на висоті 600 м над рівнем моря, зусібіч оточене горами: Тростян, Погар, Менчул і Політехнік. Політехнік і Погар – гірки для початківців. Для майстрів підійдуть схили гори Зворець, новенький гірськолижний комплекс «Захар Беркут», який розташувався між селищами Славське і Волосянка.

У сезон курорт приймає від 20 до 25 тисяч людей. Це одне із улюблених місць українських лижників.

Готельна iнфраструктура – від приватних сільських колиб до VIP-готелів з розважальними програмами. Тут турист має можливість обирати і де зупинитися, і де поїсти, і чим зайнятися après ski – «після лиж».

Фото з сайту http://www.karpaty-slav.comПроте, «не все так добре у нашому домі». Існує проблема транспортного сполучення між смт. Славське і лижними центрами, але вирішується вона досить своєрідно: грузовики та справжні БМП працюють тут замість таксі. Щодо лижних трас, то їх технічне оснащення лишає сподіватися на краще, не вистачає снігових пушок і підйомників. Проте, це не має лякати справжніх лижників: екстрим лише додає драйву вашому відпочинку.

Приватний сектор Славського дозволяє обирати між готелями, садибами та окремими котеджами. Коли б ви сюди не приїхали, з житлом проблем не буде.

Проживаючи в садибі (з господарями в будинку або на території подвір’я) ви платитимете приблизно від 100 до 150 грн. на добу. Якщо ви захочете спробувати колоритної домашньої кухні галичан, то це обійдеться вам у 60-80 грн. в день з особи. Що ж, не так вже й дорого…

Окремий котедж на 8-10 людей коштуватиме приблизно 150-250 грн. на добу, все залежить від меблів, наявності техніки та сервісу. Як і в садибі, тут ви зможете харчуватися приблизно за такі ж ціни.

Якщо такий сервіс не до вподоби, ви завжди зможете поселитися у готелі. Вибір готелів Славського не такий широкий як у Буковелі, але все ж таки є. За 200-250$ на добу за котедж ви зможете оселитися в готельному комплексі «Бойківська хата».

Радо приймуть вас й інші готелі, які мають конкурентні ціни: «Терем», двохмісний номер економ – 720-880 грн. за добу, в готелі «Ровінь» – 300-500 грн., «Лісова казка» вас прийме за 325-275 грн. з дворазовим харчуванням. Вибір є, і, що приємно, розрахований він на досить різношерстих клієнтів.

Якщо ви ще не освоїли лижі або бажаєте урізноманітнити свій відпочинок, то Славське саме те, що треба! Тут ви можете відвідати Карпатський музей Визвольної боротьби Юрія Микольского, Державний історико-культурний заповідник Тустань – пам'ятку історії, археології, архітектури та природи, Кам'янецький водоспад, найбільший карпатський водоспад Шипіт, гірське озеро Хащованське, печера Писана Криниця, де ховався ватажок опришків Олекса Довбуш, могила воїнів УПА.

Прокат лижного спорядження у Славському приємно здивує вас своїми цінами: вартість лижного комплекту від 50 до 70 грн. в день, санки обійдуться в 30 грн. за той же період часу. Також, ви зможете взяти тут авто на прокат, покататися на квадроциклах, порибалити та відвідати безліч ресторанів зі смачною колоритною кухнею (http://www.karpaty-slav.com).

ДРАГОБРАТ

Фото з сайту dragobrat.poltava.uaДрагобрат – найвисокогірніша гірськолижна база України. Міститься на полонині «Драгобрат» Рахівського району Закарпатської області на висоті 1360 метрів над рівнем моря. Це чи не єдиний курорт Карпат, який приймає гірськолижників з середини листопада до середини травня.

До Драгобрата їдуть бувалі лижники та сноубордисти. Основне катання відбувається на горі Стіг (1700 м) та на гірському масиві «Близнюки» (1833 м). Гірські траси, що простяглися на 10 000 км, можуть прийняти до 1000 лижників одночасно.

До підніжжя гори Стіг можна дістатися лише через селище Ясіня, що за 18 км від Драгобрата. Однак не кожна машина проїде цією дорогою, тож краще на місці скористатись трансфером на ГАЗ-66 чи «Ниву».

Фото з сайту dragobrat.poltava.uaІнфраструктура курорту розвинена не найкраще, тому, якщо ви не катаєтеся на лижах, робити тут буде нічого, окрім як відпочивати в сауні та наїдатися досхочу в ресторанах і колибах. Сніг – це основне надбання Драгобрата. Взимку сніговий покрив сягає 5 метрів, а природа навкруги захоплює своєю незайманою красою.

За трасами тут ретельно доглядають, на схилах працює ратрак, а на прокат можна взяти досить непогане спорядження. Дитячий лижний комплект ви зможете орендувати за 60 грн. на день, дорослий, відповідно, за 100. Що ж, досить пристойна ціна.

Вартість проживання порадує будь-якого лижника: двохмісний котедж обійдеться вам у 250-340 грн. за добу (залежно від сезону), а за такий же номер в готелі ви заплатите від 220 до 310 грн. і це разом з двохразовим харчуванням!

Якщо ви лише приїхали вчитися кататись на лижах, то не залишитеся тут буз уваги інструктора: його послуги коштують 130 грн. на годину. За один підйом на канатній доріжці доведеться викласти суму у розмірі 15 грн., за 5 – 50 грн., за 10 – 90 грн., а 50 підйомів вам обійдеться у 400 грн. (http://www.dragobrat.poltava.ua/).

ТИСОВЕЦЬ

7 км від міста Сколе розташованй гірськолижний курорт Тисовець. Відпочинок в Тисовці – це довгі серпантинові дороги, які ведуть вгору все вище і вище. Одним з головних достоїнств бази Тисовець, розташованої серед могутніх пустинних гір, вважається дивне, прозоре і цілюще повітря. Сніг випадає в кінці листопаду і лежить до кінця квітня.

Фото з сайту photoclub.com.uaПрямо від житлових корпусів, які у Тисовці розміщені двома масивами (біля самої бази і на вершині хребта), до гірськолижної траси була протягнута канатна дорога завдовжки 1,5 км. Крім того, схил обладнаний лижними буксирами по 800 м кожний.

Щоправда, проїзд на підйомниках – для людей зі стійкою психікою, оскільки їх давно вже ніхто не оновлював, тому запасайтеся валер’янкою. Також відразу напроти бази знаходиться широкий пологий спуск з лижним буксиром для початківців (600м), обладнаний підйомником крюка і нічним освітленням, тут же – траса для могула. Якщо ви затятий лижник, то відпочинок у Тисовці саме для вас.

Крім цього, Тисовець пропонує три лижні трампліни заввишки 90 м 70 м, 40 м і траси для бігових лиж, чого немає на більшості вітчизняних курортів. Екстремальні розваги на лижах вам забезпечено!

Відпочити в Тисовці можливо не лише катаючись на гірських лижах (для цього є два пункти прокату спорядження). Для вас функціонує інфраструктура повноцінного дозвілля – сауна, більярд, кафе, диско-бар, заняття іншими видами спорту (є обладнані спортивний і тренажерний зали).

Єдине чого немає в Тисовці – це продуктових магазинів. Більшість продуктів харчування ви все ж зможете купити в їдальні, барі або на горі, але це вийде, звичайно, набагато дорожче. Тому або запасайтеся всім необхідним, виїжджаючи з дому, або готуйте кругленькі суми.

Спортивно-туристичний комплекс «Тисовець» – це гірськолижна база міжнародного значення. А ще, це подорож в часі у спортивне минуле Радянського Союзу, в готелі з санвузлом на поверсі і радянським класом обслуговування. Проте, це не має лякати вас, адже зараз курорт активно розвивається та поповнюється новими готелями, котеджами, садибами.

Фото з сайту gazeta.lviv.uaМальовнича природа тут доповнюється історичними об'єктами, що дасть вам змогу активно проводити час поза гірськолижними трасами. В самому селі є Церква Богоявлення з дзвіницею, датованою початком ХІХ ст., відносно недалеко розташувався історико-культурний заповідник «Тустань», а в самому Сколе збереглося кілька палаців і церков, історико-краєзнавчий музей «Бойківщина» та курган «Святославська могила».

Найголовніше, що здивує вас у Тисовці – це ціни. Проживання в готелі вам обійдеться від 35 до 50 грн. за добу з людини, тут же вам запропонують і дворазове харчування: всього-на-всього 25 грн. в день! Якщо вам кортить розміститися в котеджі, то будьте готовими до таких же низьких цін: 50-70 грн. з особи за добу за проживання. Погодують вас тут також задешево – 25-35 грн. двічі на день. Абонемент на крісельний витяг в день вам обійдеться у 75 грн.

Тисовець подарує вам безліч прекрасних хвилин здорового відпочинку, приємних цін та мальовничих краєвидів. Недаремно Австрійські спортсмени назвали Тисовець «перлиною» Карпат, а Швейцарці, захоплюючись, говорили: «здається, що цей райський куточок був перенесений з наших Альп!».

ПИЛИПЕЦЬ / ПОДОБОВЕЦЬ

Пилипець і Подобовець можна розглядати як молодий туристичний конгломерат. Неподалік розташувався іще один гірськолижний центр – Воловець.

Пилипець і Подобовець – це два села і дві гори, розташовані на відстані 30 км одна від одної. А неподалік Пилипця є іще одна гірка, що популярна серед початківців, яка має назву Магура. Своє місце знайде тут і лижник-аматор, і лижник-професіонал.

Фото з сайту karpat.ruПерше село Міжгірського району по трасі з Воловця, Подобовець славиться як гірськолижний курорт. Село розташоване за 12 км від залізничної станції Воловець. Працюють два підйомники довжиною 500 м. та довжиною 1300 м. Подобовець відрізняється довгими та крутими лижними трасами, тому екстриму вам буде хоч відбавляй. Від великого підйомника можна дійти полонинами до вершини Великий Верх (1598 м), це, так звані, туристичні походи в гори: за бажанням ви можете там і переночувати, і здобич вполювати, і біля вогнища погрітися.

Для тих, хто не любить нудитися після катання на лижах, в Подобовці збереглася дерев’яна двозрубна Миколаївська церква з дзвіницею (кінець XVII ст., 1785). Біля храму розташований старий хрест з розписами на євангельські сюжети (1903). Неподалік Подобовця шумить популярний серед туристів водоспад Шипіт, куди вас радо доставлять на санях місцеві жителі (звичайно ж, за окрему плату).

Ціни тут дещо завищені і без урахування якості сервісу. Наприклад, проживання в господарській садибі вам обійдеться від 100 грн. (в низький сезон) і від 150-200 грн. у високий сезон, але є один плюс – ціна враховує дворазове харчування. Готель вам коштуватиме плюс 50 грн. на проживання. Один витяг вартує тут від 5 і до 10 грн. а от таксі має майже столичну таксу – 60-80 грн. від вокзалу і до Воловця.

Фото з сайту picasaweb.google.comПилипець – село високогірне. Воно розташоване на висоті 700-750 м н.р.м. Через село течуть річка Плошанка, потоки Пилипчик та Студений. Пилипець вперше згадується в письмових джерелах в 1463 році. Сьогодні це відомий гірськолижний курорт.

Траси різного рівня складності та для різного рівня лижників, обладнані на сусідніх горах Гимба і Ряпушка. Пилипець має три бугельні витяги.

Траса «Затишок» обладнана витягом ВЛ-600, довжина спуску 700 м, перепад висот 150 м, тому якщо у вас проблеми із тиском – будьте обережними. На гору Гимба (1497 м) у Верхньому Пилипці ведуть витяги «Боржавські полонини» (1500 м, перепад висот між станціями 402 м!) та «Магура» (900 м).

Особливими історичними та архітектурними пам’ятками Пилипець не славиться, тому запасайтеся з дому ноутбуком та хорошими фільмами. Вибір для після лижного дозвілля також мізерний – інфраструктура відпочинку на курорті поки що слабенька.

Для відвідин хорошого ресторану чи кафе можна поїхати у Воловець: там із цими місцями склалася набагато краща ситуація. Цінова політика курорту нічим не відрізняється Подобовця: і проживання, і харчування вам виллються в аналогічні суми. А от підйоми тут коштують навіть дешевше (в залежності від довжини спуску): від 3 до 15 грн. за раз. Правда, таксі тут дорожче: за 80-100 грн. ви зможете дістатися до залізничного вокзалу.

Загалом, цей комплексний гірськолижний курорт Подобовець/Пилипець має свою досить невибагливу аудиторію. Унікальність курорту підкреслюють відомі на всю Україну природні об'єкти: поряд із курортом розташувався водоспад Шипіт, а за 30 км озеро Синевир.

Закарпаття багате цікавими місцями й екскурсійними об'єктами, а господарі приватних садиб намагаються зберегти етнічний колорит народними промислами і стравами.

Альтернативні варіанти

Про гірськолижні курорти в Карпатах можна писати багато і довго: їх тут вистачить на будь-якого клієнта. Список можуть продовжити й інші туристичні бази:

  • Красія, де ви можете відпочити «дешево і сердито», але лише за умови наявності хорошого снігового покриву, здорових нервів і міцних кісток: спуски погано підготовлені, до лікарні досить далеко. Підйомники працюють повільно (25 хв. в одну сторону), схили всипані камінням, що робить відсутність снігових пушок критичною для лижників.
  • Яблуниця розташована неподалік Яремче, на відстані 35 км. Ціни в Яблуниці нижчі, ніж у Славському та Драгобраті, проте вибір та якість послуг також відповідні. Туроператори радять зупинятися в приватних садибах, радше, ніж у місцевих готелях. Однойменна гора Яблуниця добре підходить для новачків і посередніх лижників. Щоправда, траси тут не дуже ретельно готуються до сезону, а орендоване спорядження часто не відповідає сподіванням лижників. Прямо з села влаштовуються екскурсії Гуцульщиною.
  • Ворохта – мальовниче містечко на території Карпатського природного національного парку, що розташувалося на висоті 850 м над рівнем моря. Розміститися тут можна від 50 грн. за ніч у приватній садибі, є кілька готелів різного рівня сервісу. Тут розташувався комплекс з чотирьох трамплінів. Саме вони і є основною гірськолижною принадою курорту. Щоправда, підйомник, який до них веде, застарілий, тому потрібно добре подумати, перш ніж ним користуватися.

Альтернативні варіанти існують завжди, вам варто лише визначитися із метою поїздки: катання на лижах, споглядання мальовничих карпатських краєвидів, відвідини історичних пам’яток чи дегустація місцевої кухні.

І як не сумно це констатувати, але рівень вашого відпочинку залежатиме лише від кількох факторів – товщини гаманця та настрою.

Отже, Карпати чекають на будь-якого туриста, і для них головне – це ваше задоволення від проведеного часу серед незайманої української природи.

Підготувала Юлія Кондрацька, «Рідна країна»

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути