chrome firefox opera safari iexplorer

20 березня: це цікаво знати

20 березня 2011 о 00:04

«Самопали набивайте ! Гострих шабель добувайте, А за віру хоч умріте І вольностей бороніте! Нехай вічна буде слава, Же през шаблю маєм права!»
Іван Мазепа

20 березня за григоріанським календарем 79 день року. До кінця року залишається 286 днів.

У всі часи свої найніжніші почуття поети пов’язували з весною. І недаремно, адже це єдина пора року, коли все оживає від зимового сну. Людина також у цей час, ніби прокидається, і найпершою ознакою такого пробудження є кохання. Адже саме воно, на думку англійських учених, збільшує у нашому організмі кількість захисних клітин. Внаслідок виділення спеціальної речовини під назвою кортизон, у щасливих людей швидше загоюються рани та зникає запалення. Крім того, закохані рідше від інших застуджуються і хворіють на грип.

20 березня перший День весняного рівнодення

За церковним календарем 20 березня вшановують мучеників Василія, Єфрема, Капітона, Євгенія та ін., преподобного Павла, преподобного Омеляна, ікону Божої матері «Споручниця грішних».

Іменинниками 20 березня є:

Василь, Павло, Євген і Нестор.

20 березня святкують:

День працівників житлово-комунального господарства і побутового обслуговування населення

Всесвітній день астрології

20 березня народились:

1639 — Іван Мазепа, український державний і політичний діяч, гетьман Лівобережної України (1687–1704), гетьман Війська Запорозького обох берегів Дніпра (1704–1709), князь Священної Римської Імперії (1707–1709).

Чи знаєте ви, що:

Намагаючись знищити автономію України, цар наблизив до себе гетьмана Івана Мазепу та козацьку старшину. Гетьман навіть отримав головну нагороду імперії — орден Андрія Первозванного. Однак це не завадило йому спробувати вирвати Україну з пазурів двоголового орла за допомогою шведського короля Карла XV. За це Петро 1 вирішв показово покарати «зрадника». І князеві Меншикову було наказано виготовити орден Юди спеціально для Мазепи.

На ордені мало бути зображення «Юди на осиці повішеного, а знизу тридцять срібників лежачих і біля ніг торба, а позаду напис проти цього — триклятий син погибельний Юда, що за сріблолюбство давиться». Проте цю "нагороду " гетьман Іван Мазепа не отримав, бо помер...

Ця хвилинна примха царя – орден Юди — довго валявся в царських хоромах, аж поки десь щез.

Аліна Астахова, «Рідна країна»

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути