chrome firefox opera safari iexplorer

3 березня: це цікаво знати

03 березня 2011 о 00:03

Коли в людини є народ, тоді вона уже людина.
Л. Костенко

3 березня за григоріанським календарем 62 день року. До кінця року залишається 303 дні.

За церковним календарем 3 березня вшановують святителя Лева — папу Римського, преподобного Кузьму, святителя Агапіта сповідника, святителя Флавіана.

У народі 3 березня пекли вівсяне печиво – вівсяники і очікували пташку вівсянку, приліт якої наближав теплі весняні дні.

Іменинниками 3 березня є:
Лев, Кузьма, Віктор, Василь, Агапіт

3 березня народились:
1811 — Антін Могильницький, український письменник, громадський і політичний діяч, греко-католицький священик.
1888 — Наталена Королева, українська письменниця. В своїх творах опрацьовувала історичні та біблійні теми.
1896 — Іван Паторжинський, український співак (бас), педагог, народний артист СРСР;
1919 — Олексій Погорєлов, український математик.

Події 3 березня:
1669 — гетьман Дем'ян Многогрішний уклав угоду з московськими послами (Глухівські статті), що обмежувала козацьку автономію та не дозволяла Україні провадити самостійну зовнішню політику.
1866 — У Києві відкрито публічну бібліотеку (тепер — Національна парламентська бібліотека України).
1917 — 3-4 березня у Києві організована Українська Центральна Рада (УЦР).
1918 — Згідно з Брестським мирним договором, Росія визнала незалежність України.
1945 — У Львові розпочала роботу Обласна державна картинна галерея.

3 березня святкують:
Всесвітній день письменника

3 березня за Місячним календарем 29-й день. Цей день вимагає від нас відповідальності за свої вчинки. Необхідно боротися зі злом у будь-яких варіаціях. Варто повертати борги, у тому числі, і нематеріального плану. Варто цього дня відвідати храм, уникати темних місць і не носити прикрас з кісток або рогу тварин.

Чи знаєте ви, що:

  • Щойно немовля народжувалося, йому в руки повитухи давали олівець, книжечку чи якусь іншу річ, вірячи: яка річ у руці, таку потім обере професію. Дівчинці в руки давали цукерку, «щоб така була солодка, як цукор!» Кладучи новонароджене немовля до колиски, повивальниця клала йому під голову трохи хлібця, як символ життя, благополуччя та достатку.
  • Етруски (з латинської— плем'я, народ), давні племена, які створили розвинуту цивілізацію, що передувала римській. Деякі українські вчені вважають, що етрусками були племена арійців, що жили на території пра-України.
  • Застосовуючи закономірності граматичної будови української мови, так званий «український мовний ключ», американський вчений українського походження Іван Стойко розшифрував досить багато етруських написів. Одну з золотих таблиць, знайдених в етруському місті Пиргі в 1964 році, І.Стойко переклав так: "Колишній вояче, бачиш все. Ти, мабуть, вірив, і ту віру прийняли всі. Зобач чужинець це говорить і це гордість дасть. У собі я тішусь і знаю, бо ви учили «пошана в рай веде»...

Аліна Астахова, «Рідна країна» 

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути