chrome firefox opera safari iexplorer

Адмінреформа: люди не винні...

09 березня 2011 о 11:20

До кінця лютого президент Віктор Янукович обіцяв завершити адмінреформу — провести «інвентаризацію» держслужбовців, насамперед, в уряді. Після цього адмінреформа перейде у регіони.

Скорочення високих чинів

Видання «Газета по-киевски» з’ясувала, які «втрати» зазнав Кабмін і куди влаштувалися скорочені міністри і рядові співробітники.

В Адміністрації президента скоротили кожного п'ятого працівника. В кінці року взялися за Кабмін: президент ліквідував чотири міністерства. У той же час поєднав посади віце-прем'єрів з постами міністрів і зменшив більш ніж на третину кількість членів уряду — з 26 до 16-ти.

Порідшали також ряди численних заступників міністрів: Янукович дозволив міністрам мати не більше трьох заступників. У результаті місця втратили дві третини заступників — раніше в окремих міністерствах і відомствах їх кількість досягала 10.

В цілому, в результаті реформи планується скоротити або замінити третину чиновників по всій країні. 63 структури залишилися після реорганізації 112 органів виконавчої влади. А саме: 16 міністерств, 28 служб, 12 агентств і 7 інспекцій.

Звільнення рядових чиновників

Після того, як «полетіли голови» міністрів, скоротили службовців рангом нижче. Майже на третину скоротиться штат в апараті Мінрегіонбуду, в Міністерстві інфраструктури (колишній Мінтранс). У Міністерстві освіти апарат із 307 чиновників урізали на 30%, тобто без роботи залишилося 92 особи.

«Частина людей вийшли на пенсію, частина — перейшли працювати до вузів», — повідомив про долю скорочених профільний міністр Дмитро Табачник.

Обіцяли, що сам секретаріат уряду зменшиться удвічі. «На сьогоднішній день скорочено близько 700 посад. Це повний план скорочень — понад половину співробітників», — сказав прес-секретар прем'єра Віталій Лук'яненко.

Він уточнив, що реальна кількість скорочених може не збігатися з числом урізаних штатних одиниць — деякі з них були вакантні. Однак, чи дозволить економія коштів за рахунок скорочень збільшити платню залишилися чиновникам, наразі невідомо.

Слідом за міністрами почали звільняти і рядових працівників апарату Кабміну. Закономірність в відсівання держслужбовців відсутня. Без роботи залишилися як молоді працівники — до 30 років, так і люди передпенсійного віку. Словом, ті, хто думав про кар'єру або про гідну пенсію держслужбовця.

За офіційною версією Кабміну, кожному з скорочених співробітників, крім пенсіонерів, були запропоновані варіанти працевлаштування. Видання стверджує, що при середній зарплаті кабмінівського працівника в 5 тис. грн, пенсія становить 4,5 тис. Незатребуваними залишилися цілі родини — кажуть, є і такі приклади.

«Так, ми читали заяви про те, що всіх скорочених працевлаштовують. Читали і дивувалися. Нам подібні пропозиції не надходили. Наприклад, я буду ставати на облік в центр зайнятості», — стверджує 25-річна екс-чиновник.

Одна з працівниць міністерства зазначила, що 12 лютого їх ознайомили з черговим указом про прийдешнє скорочення, змусили підписатися. «Тепер протягом двох місяців без роботи може залишитися кожен, чий підпис стоїть під цим документом», — заявила вона.

Тим часом, на сайтах деяких рекрутингових компаній з'явилися претенденти, які бажають влаштуватися на роботу в міністерстві. Причому в списку їх попередніх місць роботи вказані також міністерства. Наприклад, Мінфін. В основному, серед таких претендентів — менеджери середньої ланки, начальники і заступник начальника відділу. А от на сайті міністерства аграрної політики — навпаки, тобто 36 відкритих вакансій.

Експерти сумніваються, що адмінреформа істотно позначиться на чисельності начальників. Не виключено, що в майбутньому «верхівка» центрального апарату міністерств і далі в тому ж складі буде працювати в рідних кабінетах. Правда, оформлені вони будуть вже як співробітники дочірніх підрозділів і відомств. А своїх місць позбудуться рядові держслужбовці.

Нагадаємо, що на початку грудня Лавринович заявляв, що у результаті адмінреформи будуть звільнені 50% українських чиновників.

Адмінреформа йде, безробіття росте

А тим часом, кількість офіційно зареєстрованих безробітніх швидко зростає. На початок року маємо вже понад півмільйона осіб.

Так, лише за січень кількість вільних робочих місць, заявлених підприємствами, установами та організаціями в службі зайнятості, збільшилося на 7,2%.

За матеріалами «1+1» 

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути