chrome firefox opera safari iexplorer

Американець відсудив в України 9 мільйонів доларів

29 березня 2011 о 17:40

Міжнародний центр з вирішення інвестиційних суперечок (ICSID) прийняв рішення за позовом громадянина США, власника радіостанції «Гала-радіо» Джозефа Леміра проти держави Україна.

Відповідно до рішення трибуналу Україна повинна виплатити Леміру 8 млн 717 тис. 850 доларів основного штрафу і 750 тис. доларів в якості компенсації витрат позивача на ведення справи.

Відношення американського інвестора і України мають давню історію. Лемір заснував популярну київську радіостанцію, і намагався легально розвивати всеукраїнську мережу, але зіткнувся з незаконною, на його думку, протидією безлічі державних органів не лише при виділенні частот в області радіомовлення, але й при веденні звичайної господарської діяльності.

У зв'язку з цим, визнавши свої права порушеними, ще у вересні 2006 року він звернувся в ICSID. Лемір скаржився, що за шість років «Гала Радіо» близько 200 разів брало участь в конкурсах на отримання частот, оголошених Національною радою з телебачення і радіомовлення. При цьому за увесь період «Гала Радіо» вдалося отримати тільки одну ліцензію. В той же час, основні конкуренти отримали кожного від 38 до 56 ліцензій.

Допитавши десятки свідків і вивчивши сотні документів, трибунал в остаточному рішенні зафіксував низку моментів: «Україна діяла з кричущою неповагою, порушуючи діючі правила проведення конкурсів (що стосуються отримання ліцензій на радіомовлення — ред.)».

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути