chrome firefox opera safari iexplorer

До 450-річчя Пересопницького Євангелія створять музей-пантеон

12 березня 2011 о 01:09

Старенький клуб, єдиний на все село магазин, бруківка з вибоїнами, відсутність газу та лише один пам’ятний знак про події далекої минувшини — так виглядає нині село, яке 450 років тому подарувало світу Євангеліє, на якому присягають вірно служити Україні всі президенти держави.

Ще минулого серпня уряд затвердив план заходів iз підготовки та відзначення ювілею Пересопницького Євангелія. До 29 серпня 2011 року — дня, коли святкуватимуть ювілей, часу залишилося обмаль, а зробити потрібно дуже багато.

Минулого тижня, щоб визначитися з обсягом робіт, презентувати місцевим мешканцям проект будівництва та послухати думки самих сільчан сюди нарешті завітало мiсцеве керівництво на чолі з головою Рівненської облдержадміністрації Василем Берташем.

До початку урочистостей керівники області пообіцяли мешканцям Пересопниці та навколишніх населених пунктів прокласти до села нормальну дорогу, газопровiд, зробити освітлення вулиць, реставрувати СвятоМиколаївську церкву.

Також уже за півроку в селі мають збудувати музейний комплекс просто неба «Княже місто» та культурно-археологічний центр «Пересопниця».

Найграндіознішою спорудою стане музей­-пантеон, що матиме три яруси з оглядовими майданчиками, звiдки можна буде милуватися навколишніми краєвидами. Архітектор Віктор Ковальчук у своєму дітищі відтворив усі віхи історії, отож будівля нагадуватиме і розкриту книгу, і тризуб, і свічку, що підноситься у піднебесся.

«Втім, це лише одна ціль проекту, який обласна влада презентувала жителям села Пересопниця на громадських слуханнях, — розповів заступник голови облдержадміністрації Олексій Губанов. — Інша й не менш важлива — наповнити цей об’єкт життям, щоб інтерес до нього підтримувався постійно, а не лише раз на рік».

На все це потрібно щонайменше 50 мільйонів гривень, яких наразі Кабмін ще не виділив. А тому вирішили залучити гроші підприємливих людей: вони вноситимуть певні суми, а під час святкування урочисто отримають новенькі у шкіряних палітурках іменні Євангелія, видрукувані сучасними українськими літерами.

Уже надруковано 450 сертифікатів на отримання факсимільного видання Пересопницького Євангелія. Щоправда, місцевому підприємцю, власнику єдиного у селі магазину, наразі не до пожертв. Адже, згідно з проектом, магазин розташований на території майбутнього музею, а оскільки крамниці більше півстоліття, то, за словами архітекторів, за виглядом він аж ніяк не впишеться у єдиний ансамбль.

Старенька будівля магазину піде під знесення, бо не вписується у проект. А хто збудує новий?

Загалом, мешканці Пересопницi підтримали запропонований обласною владою проект. А ще звернули увагу на присутність «чорних» археологів на околицях села. Кажуть, як тільки сходить сніг, вони починають пошуки. Із «чорними» археологами керівництво області пообіцяло боротись, тому звертатимуться до правоохоронців iз проханням допомогти.

Нагадаємо, що на святкування ювілею Першокниги 29 серпня планують запросити чотирьох Президентів України.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути