chrome firefox opera safari iexplorer

Донеччина протестує проти медичної реформи

16 березня 2011 о 13:12

Громадськість Донеччини протестує проти ліквідації медичних закладів у регіонах області. Наразі офіційно відомо про закриття лікарень у містах Кіровське і Новий Світ. Проте медики не виключають, що це лише початок.

Працівники охорони здоров’я звинувачують владу у непрозорості процесу реформування медичної галузі. Чиновники ж усі закиди відкидають. Донеччина разом із Дніпропетровщиною та Вінниччиною потрапили до списку «пілотних» областей, у яких проводитиметься апробація медичної реформи. Відтак, місцева влада просто реалізовує плани центральної.

Перші протести проти закриття лікарень розпочалися з містечка Кіровське Донецької області. Всі відділення єдиної у Кіровському лікарні переведуть у місто Шахтарськ.

«Згідно з реформою, мають закрити 4 відділення – хірургію, травматологію, неврологію і пологове відділення мають відправити у Шахтарськ і навіть у Макіївку», – розповів Радіо Свобода депутат Кіровської міськради Андрій Немеш.

За його словами, понад 5 тисяч жителів Кіровського уже підписалися під протестом проти закриття лікарні у їхньому місті, оскільки, щоб доїхати до Шахтарська, потрібно подолати 25 кілометрів.

Суть реформи – одна лікарня на 150 тисяч жителів

Згідно ж із реформою охорони здоров’я, яку готує донецька влада, всю територію області поділили на райони по 150 тисяч осіб. У кожному такому районі діятиме одна лікарня комплексного обслуговування.

Медиків уже попереджають про ліквідацію окремих закладів. Наразі офіційно відомо про закриття відділень у містах Кіровське і Новий Світ. Утім, медики не виключають, що буде закрито ще 5 лікарень.

Але, за словами голови обласної профспілки медиків Ольги Поляковської, поки що донецька влада неповністю розкриває карти щодо оптимізації.

«Питання реформування турбують усіх – і пересічних працівників, і головних лікарів. Найбільша проблема – це недостатнє інформування працівників про зміни, які проводяться в їхніх закладах. Люди не знають, що їх чекає, а це веде до збільшення соціальної напруги. Відкрите, будь ласка, полуду над дорожніми картами!» – закликає Ольга Поляковська.

Проте донецька влада усі закиди щодо непрозорості проведення медичної реформи відкидає. Плани про реформування галузі у трьох «пілотних» областях, Донецькій, Дніпропетровській і Вінницькій, записані у проекті закону «Про основи законодавства України про охорону здоров’я», який Верховна Рада має ухвалити найближчим часом.

«Ніхто ніякої таємниці з того, що відбувається і буде відбуватись, не робив і робити не буде. І підтвердження цього є законопроект про «пілоти», який скоро увійде у ранг закону про те. Там прописано, що саме потрібно зробити на території Донецької області», – каже заступник голови Донецької облдержадміністрації Олена Петряєва.

Відтак, наголошує вона, місцева влада Донецька лише реалізовує політику центральної влади.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути