chrome firefox opera safari iexplorer

Китайську гречку продаватимуть по 19 гривень?

23 березня 2011 о 10:47

Державна продовольчо-зернова компанія очікує, що роздрібна вартість китайської гречки не буде перевищувати 19 гривень за кг. 

«Постачання гречаної крупи з Китаю здійснюються з мінімальною рентабельністю 2%, яка покриває лише операційні витрати. Завдяки тому, що уряд звільнив імпорт крупи від ввізного мита, ціна в роздробі не буде перевищувати 18,99 гривень за кг», — повідомила прес-служба компанії. 

Крім того, згідно з повідомленням, компанія зазначає, що в даний час «Хліб Інвестбуд» здійснюється продаж на постійній основі гречаної крупи 27 підприємствами торгівлі у всіх районах Києва, переважно розташованих на продовольчих ярмарках і ринках. 

Реалізована гречка була раніше закуплена на внутрішньому ринку в українських переробників. 

За словами генерального директора «Хліб Інвестбуд» Роберта Бровді, для роздрібної торгівлі компанія має необхідний обсяг крупи, при цьому з урахуванням закупівельної ціни компанія продає гречку з негативною рентабельністю, щоб підтримати ринок на той час, поки не буде поставлена гречка з Китаю.

Компанія не повідомила, за якою саме ціною в даний час реалізується ця гречка в роздрібній торгівлі. 

Як повідомлялося, у лютому Кабінет Міністрів домовився з виробниками зафіксувати оптово-відпускні ціни на гречку на рівні не більше 12,6 гривень за 1 кг з урахуванням ПДВ. 

У березні президент Віктор Янукович підписав закон "Про внесення змін до закону України «Про митний тариф України» щодо ставки на деякі зернові культури, що передбачає зниження ставки ввізного мита на гречку з 20% до 0% до 1 червня. 

У січні ціни на гречану крупу в роздробі досягали 20 гривень за кілограм, в деяких торгових мережах вона була відсутня.

В кінці листопада 2010 року Кабмін вніс гречку в перелік об'єктів державного цінового регулювання на період з 1 січня по 30 червня 2011 року.

У 2010 році сільськогосподарські підприємства зібрали 133,7 тисяч тонн гречки, в 2009 році — 189 тисяч тонн. 

Споживання гречки в України експерти оцінюють в 160 тисяч тонн на рік.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути