chrome firefox opera safari iexplorer

На дні Чорного моря виявили 500 бочок з хімічною зброєю

03 березня 2011 о 20:42

На дні Чорного моря знайшли півтисячі металевих бочок з бойовою хімічною зброєю, які затопили у 1941 році перед наступом фашистських військ. Бочки були розраховані максимум на 70 років, тобто термін їхньої служби закінчився кілька місяців тому.

Бочки з отруйними речовинами лежать уздовж узбережжя Криму. Вмісту однієї такої вистачить для знищення всього живого в радіусі 40 кілометрів.

Ця інформація спливла в рамках журналістського розслідування російського телеканалу НТВ, яке журналісти провели перед початком курортного сезону в Криму. Утім, в МНС не спростували ці дані. У відомстві лише спробували заспокоїти, що небезпеки зараження води і території на півострові не існує.

«Я б не хотів говорити про це на телебаченні і наганяти страху на мешканців Севастополя і Криму. Проблема справді є, ми знаємо, де знаходяться ці ємності», — заявив Василь Квашук, директор Департаменту цивільного захисту МНС.

Екологи вже встановили місцезнаходження 500 бочок і визначили 11 районів затоплення. Зокрема, контейнери виявили поблизу Феодосії та Алушти, біля знаменитого Ластівчиного гнізда.

За однією інформацією, проведені хімічні аналізи і забори води не виявили жодних високотоксичних речовин. За іншими дослідженнями, наприклад, поблизу Ластівчиного гнізда вміст аміаку в 100 разів вище норми, а підводна відеозйомка підтверджує: деякі бочки вже пошкоджені.

При цьому російські журналісти стверджують, що кожного, хто намагається розповісти про страшну знахідку в ЗМІ, у Криму підозрюють у «навмисному зриві туристичного сезону». За їхніми даними, на всі дослідження вчених накладено гриф «цілком таємно».

«Через те, що ці повідомлення викликають сильний резонанс, ми провели ще в середині лютого лабораторне дослідження якості морської води і стану дна прибережної зони в районі Ластівчиного гнізда», — повідомили, зі свого боку, «Газеті по-київські» у МНС Криму.

Під час цих робіт, заявили у відомстві, високотоксичних хімічних речовин або речовин, здатних негативно вплинути на здоров'я громадян, не виявлено.

До бойових отруйних речовин належать, зокрема, речовини нервово-паралітичної дії (зарін, зоман), шкірно-наривні (іприт, люїзит), загально-отруйної дії (синильна кислота, хлорціан).

Джерело: "1+1"
Розділи: Довкілля Здорова

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути