chrome firefox opera safari iexplorer

Найпопулярнішою квіткою цієї весни виявився тюльпан

08 березня 2011 о 12:24

Через порівняно невисоку ціну тюльпан на початку весни користується неабияким попитом. Середня ціна одного тюльпана «на руках» складає 8-10 гривень, дорожче у кіосках – 12-15 гривень.

Найбільші «конкуренти» тюльпанів – проліски та підсніжники – цього року із Києва майже зникли. За реалізацію цих рідкісних квітів доводиться платити високі штрафи. А в регіонах букет підсніжників доступний у продажу, в середньому, по 5 гривень.

Цього року до 8 березня кияни купують тюльпани, іриси і нарциси, говорять тутешні торговці квітами. За одну квітку потрібно заплатити близько 10 гривень. Дешевше – за п’ятірку – можна купити букет вербових котиків, але вони популярнішими будуть перед Великоднем. «Котики» у столичних підземних переходах – «імпортні», їх привозять із південних областей, де тепліше.

Раніше високу конкуренцію тюльпанам складали первоцвіти, які занесені до Червоної книги, а отже, за їхнє комерційне розповсюдження штрафували. Цього року в лютому та березні столичні природоохоронці провели кілька рейдів. Якщо в минулі роки за один виїзд екологи вилучали у браконьєрів близько 50 тисяч зрізаних рослин, то цьогоріч під час планових рейдів природоохоронці не зловили жодного торговця, розповідає Володимир Борейко, директор Київського еколого-культурного центру.

«Взагалі, за останні сім років обсяги продажу зменшились у 25-50 разів», – додає він.

Однак, така ситуація – тільки у тих містах, де громадські організації активно проводять роботу щодо припинення незаконного продажу рідкісних квітів, зокрема у Сімферополі, Донецьку та Дніпропетровську, зауважує Борейко.

А от в Чернівцях цими днями «незаконний» букет можна купити за три гривні, у Хмельницькому – за 5-10.

В Ужгороді проліски вже традиційно можна купити біля центрального пішохідного мосту. Міліція розганяє торговців, але ті повертаються, зазначає тамтешній житель Олександр Кіпа. За його словами, цього року первоцвіти коштують 3-4 гривні за букет. Минулого року, згадує ужгородець, за букет платив дешевше – брав багато.

«Минулого року я таких букетиків штук тридцять купив, склав один букет. Дарував мамі, бабусі і хрещеній, – розповідає Олександр. – Цього року дарувати буду, але вже не підсніжники».

Природоохоронці зазначають: звести нанівець незаконну торгівлю первоцвітами можна тільки великими штрафами. Представники Еколого-культурного центру підрахували: за чинним законодавством, на продавця за незаконну торгівлю первоцвітами можна накласти штраф до 20 тисяч гривень.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути