chrome firefox opera safari iexplorer

Новонароджені вдома матимуть проблеми із реєстрацією

10 березня 2011 о 14:28

Вони лише народились, а вже мають доводити своє існування судом. Нові правила Мін'юсту для нових українців, які народилися не в пологовому будинку, поставили всіх в ніякове становище. Бо тепер їх наче й нема — без метрики, яку відмовляються видавати. Це попри те, що щороку українці народжують понад 10 тисяч немовлят саме вдома. І це число зростає.

Він є але для держави офіційно його немає, бо новий мешканець цього будинку народився «не там, де треба». Не там де треба — це в себе вдома. Малий Тихон з'явився на світ дуже швидко.

Наталя Лимар, мати незареєстрованого немовляти: «Когда начались роды, я даже не поняла. Сразу пошли потуги, и я за 4 потуги родила буквально минут за 20».

Наступного дня батьки викликали додому лікарів. Ті дали довідку, що Тихон перебуває під їхньою опікою. З цим документом та свідками батьки й пішли до РАГСУ реєструвати сина. Однак їм — відмовили. Бо за новими правилами немовлят реєструють винятково за довідкою з пологового будинку.

Сергій Лимар, батько незареєстрованого немовляти: «Сказали: ребята, обращайтесь в суд и обязывайте так нас регистрировать. В противном случае у нас нету оснований по нашим новым правилам для того, чтобы зарегистрировать вашего ребенка».

Доки батьки збирали документи до суду, скінчився приділений на реєстрацію місяць. Й досі Тихон для української держави не існує.

Сергій Лимар, батько незареєстрованого немовляти: «Для того чтобы получить деньги, нужно свидетельство о рождении, которое выдает ЗАГС. Ребенок без свидетельства о рождении не имеет никаких прав».

Нові правила Мін'юсту реєструвати дитину лише за довідкою з пологового будинку суперечать й Сімейному кодексові, і Конституції, кажуть правники.

В'ячеслав Костилев, юрист: «Не рожденные в роддоме дискриминируются. Для того, чтобы он получил право на существование, мама должна доказать, что это ее ребенок, но теперь только через суд».

Юристи пропонують або позиватися до європейського суду з прав людини або брати довідку в породільному будинку постфактум.

Про нові правила реєстрації зазначено лише у відповіді РАГСУ, на офіційному ж сайті Міністерства юстиції залишилися старі приписи. Про ускладнення в реєстрації народжених удома міністр юстиції не знає.

Олександр Лавринович, міністр юстиції України: «Мені такі приклади невідомі, якщо такі приклади будуть, я думаю, що ми можемо відрегулювати. Це не є питання, яке є проблемним. Навпаки робиться все, щоб кожному громадянину спростити процедури і захистити права новонародженого».

Батьки Тихона подали документи до суду. Оповістка про засідання має прийти впродовж 10 днів.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути