chrome firefox opera safari iexplorer

Освітяни сьогодні пікетуватимуть Кабмін

22 березня 2011 о 06:35

У вівторок, 22 березня, працівники сфери освіти проведуть всеукраїнську акцію протесту під стінами Кабінету Міністрів з вимогою підвищити зарплати на 20%.

Як повідомив голова Профспілки освіти і науки України Георгій Труханов, учасники мітингу вимагатимуть привести у відповідність оплату праці співробітникам галузі згідно з єдиною тарифною сіткою, встановивши перший тарифний розряд на рівні мінімальної заробітної плати та забезпечити диференціацію всіх розрядів за єдиною тарифною сіткою.

За його словами, зараз перший тарифний розряд складає 613 грн, рівень мінімальної зарплати — 941 грн. Профспілки вимагають від уряду зрівняти дані показники. «Виходить, що перші сім розрядів отримують однакові заробітні плати», — сказав Труханів.

Крім того, за підсумками першого кварталу цього року працівники сфери освіти вважають за необхідне підвищити їм заробітні плати на 20%. Це стосується не лише вчителів, а й інших працівників галузі.

Нагадаємо, у понеділок, 21 березня, освітяни мітингували по всій країні. Вимагали повернення надбавок і доплат, адже без них зарплата у викладача, як у прибиральниці. А ще викладачі проти ходити на канікули та у відпустки за власний кошт.

У Львові близько 5 тисяч вчителів протестували на проспекті Свободи. Вимагали збільшити заробітну платню та доплачувати 20% усім вчителям за престижність праці. Не забули і про студентів – мітингачі хочуть, аби стипендія була не менше прожиткового мінімуму.

Викладачі кажуть, що вийшли на Майдан з цілим списком вимог, які влада має врахувати при найближчому перегляді бюджету, бо довше чекати не згодні.

На центральному майдані Запоріжжя дзвоном вчителі розпочали «урок» для державної влади. Зібралися тисячі вчителів та вихователів дитячих садків з усієї області.

«Вчитель, який повинен сіяти мудре, добре, вічне, він сьогодні не може цього, він злидень. Я не можу купити книжку, я не можу купити Ліну Костенко, я не можу почитати як вчитель історії Бузину, бо там позахмарні ціни», — говорить Олена Бурляй, вчителька середньої школи №37 м. Запоріжжя.

Педагоги впевнені, цих весняних канікул вони дивом уникли масових безоплатних відпусток, у які їх примушувала йти місцева влада через брак коштів у бюджетах. І це завдяки протестам.

У Луганську до протестів вчителів приєдналися працівники культури і лікарі. Вимагали зарплат і грошей на ремонт шкіл, лікарень та будинків культури.

Масштабну акцію протесту освітян під стінами Кабміну, міністр освіти і науки Дмитро Табачник навряд чи побачить. Адже на цей день напланував поїздку до Дніпропетровську.

За матеріалами ТСНВікна-СТБ.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути