chrome firefox opera safari iexplorer

Парламент фактично дав «добро» на закриття шкіл

01 березня 2011 о 13:47

Лише 53 народиних депутати із необхідних 226 підтримали законопроект «Про внесення змін та доповнень до статті 18 Закону України «Про освіту» та до статей 11,14 Закону України «Про загальну середню освіту» (щодо ліквідації навчально-виховних закладів освіти)» (реєстр. №5334).

За доопрацювання цього проекту закону проголосували також лише 96 опозиційних депутатів. Таким чином, парламентська більшість відхилила законопроект щодо недопущення ліквідації навчально-виховних закладів.

Цей проект закону передбачав підвищення відповідальності органів місцевого самоврядування та центральної виконавчої влади, які здійснюють управління у сфері освіти, за подальше функціонування та розвиток мережі навчальних закладів.

При цьому планувалося забезпечити право громадян на збереження малочислених шкіл у сільській місцевості.

Як наголошували автори цього законопроекту, його актуальність полягала у частих випадках закриття шкіл у різних областях України, яке проходить під виглядом так званої «оптимізації».

Особливо болюче це питання постає у сільській місцевості, де помітно зменшилася середня наповнюваність класів та шкіл, збільшилася кількість загальноосвітніх закладів з малою кількості учнів.

Даний законопроект пропонував ліквідовувати діючі загальноосвітні, позашкільні, дошкільні навчальні заклади лише за згодою відповідного органу місцевого самоврядування, за погодженням з органом виконавчої влади, який здійснює управління у сфері освіти, а також за згодою територіальної громади.

Пропонувалося також у загальноосвітніх навчальних закладах, розташованих у селах та селищах, зменшити граничну чисельність учнів у класах від п’яти до трьох осіб, а також при відсутності мінімальної кількості учнів у двох третинах класів.

Виступаючи під час обговорення даного законопроекту, Заступник Голови ВР Микола Томенко наголосив на необхідності визначити у законі спосіб, у який влада має отримувати згоду на закриття шкіл у територіальної громади. На його думку, в сільський місцевості це мають бути збори села, в місті – міський референдум.

«Рідна країна»

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути