chrome firefox opera safari iexplorer

Побачила світ книжкова серія про Святогірський заповідник

10 березня 2011 о 14:57

Краса і культурна велич Святих гір в усі часи приваблювала митців. На схилах від плоскогір’я до Сіверського Донця розташована знаменита Свято-Успенська Лавра (належить УПЦ МП) і чоловічий монастир.

Перше поселення монахів-воїнів тут у крейдяних печерах з’явилось ще за часів козацтва, а релігійна спадщина Святих гір відома в усьому світі. Це місце паломництва багатьох письменників, а отже, знайомитись з цими місцями найкраще у їхніх творах.

Цього року Святогірський історико-культурний заповідник видав літературну серію «Письменники 19 сторіччя про Святі гори». В колекцію входять твори Антона Чехова, Володимира Немировича-Данченка, Андрія Муравйова, Євгена Маркова. Книжкову серію в Донецьку уже охрестили своєрідною літературною пам’яткою Святогірська.

«Я вважаю, і скажу по всіх творах, ця серія – своєрідний літературний пам’ятник нашому Святогір’ю, беззаперечно», – говорить письменник Павло Кущ.

Окрім творів російських письменників, в колекцію увійшла одна українська книжка. Це гумористична повість Олекси Стороженка «Закоханий чорт», написана ним під час подорожі у Святі гори і вперше надрукована у журналі «Основа». Донецькі видавці знайшли журнал і видали оригінальний текст, що містить мальовничі описи багатьох місць Святогірська.

Книжкова колекція про Святі гори може бути корисною для літературознавців і істориків, адже піднімає цілий пласт тогочасного буття.

«Художні записки Чехова, Немировача-Данченко, Муравйова – вони і являють собою оте суб’єктивне сприйняття Святогір’я, яким воно було у 19 столітті. Там прекрасні характеристики ландшафту, яким і ми сьогодні захоплюємось», – каже професор Донецького національного університету Надія Тімірова.

Щороку Святогірськ відвідує понад мільйон туристів і паломників. Тому для зручності вся серія має кишеньковий формат і демократичну ціну.

«Ціна від шести гривень. От Чехов коштує шість гривень, Стороженко шість гривень, найбільша ціна – це Немирович- Данченко 15 гривень. Дві книжки по одинадцять. Загалом вся серія коштує десь 56 гривень», – зазначає директор заповідника Володимир Дєдов.

Під час проведення у Донецьку Європейської першості з футболу у 2012 році Святогірськ буде одним з найголовніших туристичних центрів, тому видавці розглядають можливість опублікувати літературну серію в англомовному варіанті.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути