chrome firefox opera safari iexplorer

У музеї Ханенків відкрилась виставка Високої порцеляни «Цариця Нілу»

31 березня 2011 о 18:14

У Національному музеї мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків відкрилась виставка «Цариця Нілу» і нові шедеври Високої порцеляни Lladro». На ній представлено 24 твори Високої порцеляни з колекції Світлани та Дар'ї Єгорових.

Компанія Lladro – всесвітньо відома мануфактура, яка понад 50 років займається виготовленням колекційної порцеляни музейного рівня. Невеличка мавританська піч, яку побудували у своєму маєтку брати Хуан, Хосе та Вінсент Льядро, і в якій були створені перші скульптурні композиції, перетворилась на порцелянове місто, де народжуються надзвичайно виразні і досконалі твори.

Столична виставка шедеврів компанія Lladro є третім спільним проектом Музею та власників колекції Світлани і Дар'ї Єгорових. Проте, як зазначають організатори цього заходу, вперше київському глядачеві будуть показані найкращі зразки з колекції Високої порцеляни Lladro.

Скульптурні композиції, які належать до Високої порцеляни, вирізняються складністю композицій, унікальними розмірами, надзвичайною ретельністю у створенні найдрібніших деталей та технічною досконалістю. Такі композиції виготовляються в окремій майстерні, а до їх створення залучаються скульптори та дизайнери зі світовими іменами та найкращі фахівці мануфактури.

Як зазначила на відкритті виставки директор київського бутіку «Lladro» Дарія Єгорова, родзинкою експозиції є скульптурна композиція «Цариця Нілу», яка, власне, і дала назву виставці. Цей видатний витвір компанії є найбільшим в історії світової порцеляни, він став справжньою сенсацією в сучасному мистецтві й був тріумфально продемонстрований у престижних культурних центрах Європи та Азії.

www.khanenkomuseum.kiev.ua

«Нічого подібного з порцеляни до цього часу не вдавалося створити. Для виготовлення «Цариці Нілу» знадобилося близько 5 років, адже окрім художніх моментів, потрібно було вирішити технологічні. Зокрема, проблемою було обпалювання виробу, зважаючи на його розмір – 0,75 м у висоту та понад 1,5 м в довжину», – зазначила колекціонер.

Цих унікальних витворів виготовлено всього 100, а вартість кожної «цариці» становить понад 100 тис. євро.

www.khanenkomuseum.kiev.ua

Серед інших порцелянових шедеврів, представлених на виставці — одиничний екземпляр скульптури «Вакханка на пантері», «Великий дракон», «Східний кінь», «Арабський скакун», «Імператор та імператриця», «Прибуття Попелюшки» та інших.

Директор музею мистецтв імені Ханенків Віра Виноградова зазначила, що це вже 3-ій спільний проект музею з компанією Lladro. «Відношення до порцелянової скульптури неоднозначне. Дехто обожнює цей різновид мистецтва, інші вважають, що це взагалі не є мистецтвом.

Проте, коли мова йде про Високу порцеляну компанії Lladro, то всі погоджуються з тим, що це – безперечне мистецтво, унікальність якого визнана у всьому світі», — сказала під час презентації виставки директор музею.

http://photo.unian.net

В.Виноградова нагадала, що найкращі витвори компанії Lladro зберігаються в колекціях таких музеїв, як Королівській Музей Мистецтв та Історії в Брюсселі, Державний Ермітаж у Санкт-Петербурзі, Міжнародний Музей Кераміки у Фаенце та інших світових скарбницях.

Під час презентації виставки глядачі також змогли оцінити колекцію відомого іспанського дизайнера Карлоса Аро, який надихнувшись унікальними творами Lladro, створив сенсаційну колекцію високої моди.

Усі бажаючі зможуть відвідати виставку «Цариця Нілу» і нові шедеври Високої порцеляни Lladro» в Національному музеї мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків до 30 квітня.

Майя Заховайко, «Рідна країна»

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути