chrome firefox opera safari iexplorer

У цьому році 8 березня відзначить своє 100-річчя

03 березня 2011 о 01:06

8 березня відзначає своє сторіччя. Саме у 1911 році жінки багатьох країн приєдналися до боротьби за рівні права.

До вікового ювілею жіночого дня представництво ООН в Україні віднайшло 100 фотокарток про українську жінку. Якими були українки впродовж цих років, демонструє виставка, яка відкрилася у столиці.

Тут можна побачити, як саме змінювались професійний розвиток, роль, образ, інтереси та захоплення жінок за 100 років.

Від 10-х років ХХ сторіччя і дотепер, представниця ООН Рикарда Ригер, яка народилася у Західній Німеччині, мимоволі порівнює життя нашої жінки з німецькою.

«Життя українки багато в чому сходе на життя німкені, якщо ми говоримо про світлини селянські або воєнних років. Але вже повоєнні фото доводять, що українське жіноцтво, власне радянське, було соціалізованіше, як своїх республіках, так і у представництвах ООН. В Західній Європі такого не було», — говорить пані Ригер.

Є світлини про наше життя, які Рикарда розуміє, але уявити не може. 90-ті, дефіцит, радянські жінки – у черзі за бюстгальтерами. «Хвала Богові, не було в нас такого в 90-ті. А тим більше в Західній Німеччині».

«Мета нашої виставки — не просто показати, що ось жінка, яка багато значить, а показати, що роль жінки змінюється. І Україна, як би то не було, як би держава до цього не ставилась, але роль жінки змінюється, тому що є тенденція, необхідно людину розглядати як особистість», — каже експерт програми рівних можливостей та прав жінок ООН Михайло Корюкалов.

Сучасна жінка значно відрізняється від своєї історичної попередниці, — зауважують організатори експозиції. Сьогодні її роль не обмежується лише материнством, як це було на початку ХХ століття.

«В нашому відомстві 65% співробітників — жінки. Я працюю з ранку до ночі з жінками, і це мої головні помічниці», — каже заступник міністра у справах сім'ї, молоді та спорту Сергій Глущенко.

Водночас, експерти зауважують, що жінки в Україні погано представлені у владі. Так, наприклад, серед депутатів їх лише 8%. І за цим показником Україна посідає 113 місце серед 130 країн світу.

«Права жінок в Україні і в Швеції однакові, просто справа в тому, що як вони ними користуються у нас. В Швеції 47% жінок у парламенті і 50% — в уряді», — зазначив перший секретар посольства Швеції Мортен Енберг.

Економічна активність представниць прекрасної статі в Україні також нижча за європейський показник: 67% жінок працездатного віку працюють. В той час, як на Заході — 90.

За матеріалами СТБ, канал 24.