chrome firefox opera safari iexplorer

Українську освіту поступово знищують?

25 березня 2011 о 12:05

Доктор філологічних наук, почесний президент Національного університету «Києво-Могилянська академія» В’ячеслав Брюховецький завив, що зміни, які ініційовані міністерством освіти та науки, мають на меті знищення української освіти.

«Товаришу Табачнику поставлено чітке завдання — знищити українську освіту. І він це виконує у міру свого розуміння, часом, як картярський шулер, часом, досить вправними адміністративними засобами... Табачник хоче, аби відповідно до законодавства була жорстка централізація освіти, що є навіть не Радянський союз, який ми пам'ятаємо, а 30 роки...» — зазначив науковець у програмі «Вечір з Миколою Княжицьким».

Брюховецький також звинуватив міністерство освіти та науки у непрозорій роботі по створенню збалансованого законопроекту про вищу освіту, передає прес-служба ТВі.

«Ще 12 березня група народних депутатів, до речі, з Партії регіонів, подала свій, новий проект закону про вищу освіту. Міністерство освіти створило групу, яка, нібито, має створити новий проект закону. Так от цікаво, що цій групі (президент «Київо-Могилянської академії» входить у цю групу, тому ми точно знаємо) цей проект не показують. Він лежить під сукном. Оце я називаю картярським шулерством...» — висловив обурення Брюховецький.

«Це все робиться навмисне... Нам цю інформацію «злили» із самого міністерства люди, які обурюються, але не можуть в силу чиновницьких своїх звичок виступити проти міністра», — повідомив він.

Науковець розкритикував ініціативи міністра освіти стосовно створення професійно-орієнтованих шкіл і впровадження у школах електронних підручників.

«Справа в тому, що Табачник нічого не враховує. Він взагалі спитав, чи треба професійно-орієнтовані школи? Він прихильник Радянського союзу, але він чомусь забув, що радянська школа була не професійно орієнтована, але, це була чи не найкраща середня школа у світі. Дитині треба дати знання базові. І не можна їй сказати: ти не вчи математику, ти вчи географію і більше тобі нічого не потрібно! Це будуть професійні кретини! Такі, приблизно, як сьогодні у Міністерстві освіти», — наголосив Брюховецький.

«Інша задумка — дати дитині електронну книжку. А він із лікарями порадився? Що буде із тими дітьми? Вони, сьогодні і так перевантажені електронікою. А що буде, якщо ця книжка впаде і розіб'ється? Як буде вчитися та дитина? Він порадився із ким-небудь? Так його не цікавлять поради, а лише його власна думка: абсолютно непрофесійна, демагогічна і антиукраїнська, цілеспрямовано антиукраїнська», — додав він.

На думку науковця, причиною непродуманості реформи впровадження електронних книг є лобіювання цього освітнього проекту з боку фірм-виробників згаданих електронних підручників.

«Очевидно фірма, яка хоче виготовити і продати обов'язково кожному учневі оцей електронний підручник, дуже лобіює через міністерство цей проект, бо це — величезні гроші», — вважає Брюховецький.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути