chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні немає якісних молочних товарів?

16 березня 2011 о 00:34

Кишкова паличка, рослинний жир, барвники та консерванти – усе це складові молочних продуктів.

До Дня споживача науковці з Укрметрстандарту купили 35 товарів молочної продукції. 25 із них виявились неякісними. Причому, вартість товару на його властивості ніяк не впливає, переконують науковці. Бо виробники на підробку і на хороший продукт ставлять однакову ціну.

Більшість українців якістю молочних продуктів задоволені. Хоча, багато хто переконує, тепер їжа на смак вже не така, як раніше.

Науковці із Укрметрстандарту у висловлюваннях більш категоричні. Розповідають, на перевірку до Дня споживача купили 17 видів вершкового масла. Жоден із примірників не відповідає тому, що написано на етикетці.

Майже в усіх маслах вчені знайшли рослинні жири. Різниця тільки у кількості – в одному маслі їх 15%, в іншому – усі 100%.

З рештою продуктів, кажуть експерти, справи не кращі. У згущеному молоці, наприклад, знайшли консерванти і відбілювач, яких тут не має бути, а із жирів виявили тільки рослинний.

Володимир Семенович, начальник науково-дослідного центру випробувань продукції: «Добавляють 100% пальмової олії, вона має жовтуватий відтінок, для того, щоб отримати привабливий білий відтінок, додають двоокис титану, їх використовують масово у виготовленні титанових фарб».

Науковці розповідають, рослинні жири вони знаходять у маслі, сметані, кондитерських виробах та навіть молоці. Пояснюють: виробники додають їх у продукти замість тваринних через звичайну економію – рослинні жири значно дешевші. Хоча і везти їх зазвичай доводиться аж з Африки. До того ж українських корів, кажуть вчені, на всі потреби споживачів просто не вистачить.

Ірина Левчук, заступник начальника лабораторії Укрметрстандарту: «Это на самом деле производство очень дорогое. Потому что нет сейчас столько коров. Их нужно содержать. Их нужно кормить. И на самом деле сейчас с этим в Украине очень сложно».

Іще один спосіб обману покупців, розповідають в Укрметрстандарті, — неправильне маркування. Так, наприклад, виробники часто завищують вміст жиру у харчах. А під виглядом сиру продають сирний продукт, у який додають все ті ж рослинні жири.

Володимир Семенович, начальник науково-дослідного центру випробувань продукції: «Ми хотіли купити сир твердий на ринку. Обійшли 4 чи 5 ринків. На всіх ринках ви бачите на цінниках «Сир російський». Коли ми попросили: покажіть головку чи дайте супровідні документи, виявилося, що на ринку ми не знайшли жодного сиру твердого «Російський», все сирний продукт».

Однак ніяких покарань порушникам остерігатись не варто. В Україні офіційними вважаються лише ті дослідження, гроші на які дала держава. А з бюджету коштів на експертизи, розповідають вчені, не виділяли останні років п’ять.

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути