chrome firefox opera safari iexplorer

З 9 березня судові рішення будуть виконуватися по-новому

04 березня 2011 о 14:07

З 9 березня 2011 року набирає чинності Закон України Про внесення змін до Закону України Про виконавче провадження та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення процедури примусового виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб).

Міністр юстиції Олександр Лавринович повідомив, що цим законом викладається в новій редакції Закон України Про виконавче провадження, вносяться зміни до таких кодексів України, як Цивільний процесуальний, Господарський процесуальний, Адміністративного судочинства, Кримінальний, Кримінально-процесуальний та інших, а також до законів України Про державну виконавчу службу, Про банки і банківську діяльність і т. п. в частині вдосконалення процедури примусового виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб) та підвищення правового і соціального статусу працівників органів державної виконавчої служби, передає прес-служба Міністерства юстиції України.

За словами Лавриновича, новою редакцією закону змінюється роль боржника у виконавчому провадженні.

Якщо попередня редакція закону надавала боржнику законні можливості для ухилення від виконання судових рішень — фактично кожна процесуальна дія мало узгоджуватися державним виконавцем з боржником, то новою редакцією пропонується відійти від можливості адміністративного оскарження боржником дій державного виконавця і забезпечити виключно судову процедуру.

Адже тільки суд, який виносив рішення, може фактично й надалі вирішувати можливість або неможливість його виконання.

Як повідомляється, у новій редакції закону передбачено новий механізм реалізації та оцінки арештованого державним виконавцем майна. Зокрема, виключно на прилюдних торгах (аукціонах) буде реалізовуватися тільки нерухоме майно, транспортні засоби, повітряні, морські та річкові судна. В інших випадках реалізація майна допускається на комісійних засадах.

Крім цього, прискорюються процедури примусового виконання рішень, зокрема державному виконавцю надається право безпосереднього доступу до електронних баз даних та реєстрів, які містять інформацію про майно та кошти боржників, що дозволить оперативно здійснювати стягнення на це майно.

Також законом передбачено підвищення розміру штрафів за невиконання рішення суду.

Законом пропонуються заходи, покликані змінити ставлення до державного виконавця як до представника влади. Зокрема, це встановлення відповідальності за чинення державному виконавцеві перешкод, погрозу його життю, здоров'ю, майну під час виконання ним своїх службових обов'язків, а також підвищення його соціальної захищеності.

Також вирішено проблему неузгодженості норм Закону України Про виконавче провадження з нормами інших законодавчих актів у частині організації примусового виконання рішень, в тому числі це стосується процесуальних кодексів в частині організації виконання окремих категорій рішень, процедури винесення цих рішень та звернення їх до виконання.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути