chrome firefox opera safari iexplorer

За Україною закріпили кириличний домен .укр

02 березня 2011 о 15:52

Компанія ICANN оголосила про те, що національний домен .укр пройшов перевірку і зможе в найближчому майбутньому використовуватися в Україні.

Для отримання таких доменів необхідно виконати декілька умов. Назва не повинна містити латинські символи, а навпаки потрібно використовувати алфавіт мови, офіційно визнаний на території держави.

Також домен повинен відповідати деяким технічним вимогам, які визначають фахівцями DNS і IDN (Internationalized domain name).

Підготовка до перевірки проходить в три етапи. Спочатку в країні обирають, який домен вони хочуть отримати, і яка організація буде ним завідувати. Крім цього паралельно відбувається підготовка всіх необхідних документів.

На наступному кроці ICANN проводить перевірку, використовуючи описані вище технічні та лінгвістичні критерії. Якщо домен відповідає всім вимогам, то держава одержує у своє розпорядження національний домен державною мовою.

Вже 25 країн пройшли перевірку домену в ICANN, і 17 з них отримали новий домен, а що залишилися близькі до завершення всіх формальностей.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути