chrome firefox opera safari iexplorer

Законопроект про мови винесуть на референдум?

28 березня 2011 о 11:47

Венеціанська комісія (ВК) винесла висновок щодо законопроекту «Про мови в Україні», який передбачає розширення сфери функціонування російської мови в країні. На думку ВК, у разі його прийняття російська мова буде прирівняна до державної. Автори законопроекту не згодні з цим і готові винести мовне питання на референдум.

Нагадаємо, документ визнає українсько-російську двомовність і допускає вільне функціонування російської мови, зокрема, в діловодстві, законодавстві та освіті.

У висновку Венеціанської комісії наголошується «складність і специфічність» мовного питання в Україні. "З одного боку, більше 60% населення відносять себе до українського етносу, з іншого — більше 60% використовують російську мову в якості мови щоденного спілкування. Положення проекту закону щодо російської мови можуть трактуватися як намір авторів поставити російську мову на один рівень з державною, незважаючи на Конституцію ", — зазначено у документі, повідомляє «Комерсант-Україна».

На думку експертів, українці розмовляють російською тому, що не мають «практичних навичок розмови українською мовою». «Згідно з проектом закону, мовою національної меншини повинні говорити не менше 9% населення у регіоні. Але в такому випадку російська мова буде мовою нацменшин у кожному регіоні», — підкреслюють у Венеціанській комісії і пропонують уточнити кількість мов нацменшин при проведенні наступного перепису населення.

Представники ВК від України, Марина Ставнійчук та народний депутат Сергій Ківалов (Партія регіонів), по-різному витлумачили висновок комісії. Ставнійчук заявила журналістам, що в комісії назвали законопроект «невідповідним положенням української Конституції і міжнародним угодам». «Українська влада повинна підготувати більш адекватні законодавчі рішення, щоб встановити справедливий баланс між захистом прав меншин з одного боку і збереженням державної мови з іншого», — сказала вона.

Ківалов, у свою чергу, закликав членів ВК розглядати законопроект з «точки зору захисту прав людини, а не з точки зору захисту мови». «Проект висновку комісії суперечить рекомендаціям Ради Європи про необхідність виконання положень Європейської хартії регіональних мов. У них йшлося, що російська мова заслуговує особливого становища, враховуючи кількість російськомовного населення України», — зазначив він.

Автори законопроекту вважають неконструктивною висновок ВК. "Коли ми готували закон про мови, наша робота отримала позитивну оцінку Кабінету міністрів Ради Європи. З нами погодились, що російська мова не може бути віднесена до мов інших національних меншин і вимагає до себе особливого ставлення. Тому я був украй здивований, почувши висновки представників комісії ", — повідомив Олександр Єфремов (лідер фракції Партії регіонів).

"Я взагалі був проти того, щоб наш законопроект направляли на погодження до Венеціанської комісії, — заявив Петро Симоненко. — Чому міжнародні організації повинні давати нам поради з нашим внутрішнім законодавством? Якщо буде потрібно прийняти рішення в спірному питанні — це треба робити шляхом референдуму. Нехай народ скаже свою думку! ".

Нагадаємо, цей документ був зареєстрований у Верховній раді 7 вересня 2010 народними депутатами Олександром Єфремовим (Партія регіонів), Петром Симоненко (Компартія) і Сергієм Гриневецьким (блок Литвина).

Проект закону викликав масштабні акції протесту, а 27 листопада 2010 року голова Верховної ради Володимир Литвин направив його до Венеціанської комісії. Для правової оцінки документа була створена робоча група, до якої увійшли члени Венеціанської комісії та експерти Генерального директорату з прав людини та правових питань Ради Європи.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути