chrome firefox opera safari iexplorer

Завершилися перші два етапи конкурсу дитячого читання

11 березня 2011 о 13:37

10 березня – офіційне закінчення І та ІІ етапів конкурсу дитячого читання «Найкращий читач України — 2011», започаткованого Громадською організацією «Форум видавців» та Національною бібліотекою України для дітей, співорганізатором якого в цьому році виступила Українська бібліотечна асоціація.

Конкурс проводиться серед дітей віком 12-13 років з лютого до травня 2011 року в чотири етапи:

1-й етап (відбірковий) охоплював усі дитячі й сільські бібліотеки (філії) всіх населених пунктів України.

2-й етап (міський/районний) проводився в районних (міських) дитячих бібліотеках районних центрів, міст обласного підпорядкування, районах обласних центрів, столиці АР Крим м. Сімферополі, міст Києва, Львова і Севастополя.

3-й етап (обласний), запланований на 10-31 березня, відбудеться в обласних центрах, Сімферополі, Києві, Львові та Севастополі.

4-й етап (підсумковий) проводиться з 28 квітня до 2 травня у Львові в рамках фестивалю дитячого читання «Книгоманія».

Українська бібліотечна асоціація надала нам інформацію про перебіг І і ІІ етапів конкурсу та їх результатів

Херсонщина

Зазвичай на Херсонщині конкурс проходить активно. Але, на думку заступника директора Херсонської обласної бібліотеки для дітей Наталі Попової, цьогорічна активність не буде вищою, ніж, скажімо, минулого року.

По-перше, звужена база проведення конкурсу: якщо у попередні роки до його проведення активно залучалися й шкільні бібліотеки, то тепер, за відсутності організаційної підтримки з боку Міністерства освіти та згідно з Положенням про конкурс, яке однозначно визначило місцем проведення його лише дитячі та сільські бібліотеки, лише поодинокі шкільні бібліотеки виявили ініціативу і приєдналися до проведення читацьких змагань у межах конкурсу.

По-друге, матеріали надійшли дуже пізно — до віддалених сіл у ряді випадків вони ледве встигали потрапити на момент проведення відбірного змагання. Звичайно, не всі чекали на офіційне оголошення, тож у тих бібліотеках, де була заздалегідь проведена підготовча робота, результати доволі пристойні. Але остаточно судити про це зараз до отримання офіційних звітів із районів зарано.

Львівщина (сільська бібліотека Глинна Пустомитівського району)

На конкурс зареєструвалось 17 дітей, у конкурсі взяли участь 12. Упродовж лютого діти готували читацькі щоденники, а на самому конкурсі розповідали про свою улюблену книгу.

Переможцями стали: шестикласниця Марта Борецька та семикласник Олег Оленич. Більш детально про те, як відбувався перший етап конкурсу у цій бібліотеці, можна почитати тут .

Запоріжжя

У першому етапі конкурсу, який з 1 по 20 лютого проводила Центральна бібліотека для дітей ім. М.Андросова та шістнадцять бібліотек філіалів ЦБС для дітей м. Запоріжжя, взяли участь 509 учнів 6-7 класів.

3-го березня 2011 року 30 конкурсантів виборювали звання найкращого читача міста Запоріжжя в приміщенні бібліотеки — філіалу для дітей №6 ім. Ю.Гагаріна.

ІІ етап конкурсу проводився у два тури. У 1–й частині змагань з метою повнішого виявлення здібностей конкурсантів та оцінки рівня їх підготовки всі бажаючі мали змогу взяти участь у кастингу. Було запропоновано 3 номінації:

  • кращий костюм (літературного героя);
  • кращий плакат чи фоторепортаж;
  • кращий слоган про читання.

Крім того, діти демонстрували свою загальну ерудицію, рівень знань у різноманітних галузях науки і життя, заповнюючи тести.

У параді літературних героїв взяли участь Том Сойєр, Шерлок Холмс, пан Клякса, шемаханська цариця, Герміона , Яринка з книги О. Бусенко «Паперовий янгол», Гільда з книги Е.Дженіфер «Гільда Джойс», Степан Наливайко з книги В. Нестайка «Загадка старого клоуна», Растяпкін з мишею Федір з книги О.Сухової «Пригоди Растяпкіна». Кожен герой мав 1-1,5 хвилини для вступу в прозі чи віршах.

Найартистичнішою визнали Пеппі Довгупанчоху, яку представила Цоколова Катерина з бібліотеки – філіалу №6 ім. Ю. Гагаріна.

В наступній номінації найкращим плакатом було визнано книгу-плакат Ониськів Насті з бібліотеки-філіалу №1 ім. К. Великого за твором В. Гюго «Чоловік, що сміється».

В третій номінації перемогла Кандибей Вероніка з бібліотеки-філіалу №5 ім. В. Кияшка, яка представила власний вірш про читання і розповіла про улюблену поетесу Л. Костенко.

За результатами оцінювання читацьких щоденників, участі у кастингу, якості виконання тестових завдань було визначено по 3 переможці.

Серед шестикласників відзначили:
1 місце — Бащенко Олександра з бібліотеки – філіалу № 12 ім.В.Ульянова;
2 місце — Юхименко Костя з бібліотеки-філіалу № 8 ім.З.Космодем'янської;
3 місце – Коленко Наталка з бібліотеки- філіалу № 11 ім.А.Гайдара.

Кращими читачами — семикласниками стали:
1 місце — Дідух Євген з бібліотеки- філіалу № 6 ім.Ю.Гагаріна;
2 місце — Челядіна Катя з бібліотеки- філіалу № 4 ім.В.Гнаровської;
3 місце — Серватовський Євген з бібліотеки- філіалу № 17 «Джерело».
Наступний, ІІІ етап конкурсу «Найкращий читач України – 2011» відбудеться у приміщенні Запорізької обласної дитячої бібліотеки «Юний читач» 24 березня 2011 року об 11-00 годині.

Нагадаємо, співорганізаторами Конкурсу є Міністерство культури України, Управління преси та інформації Львівської ОДА, Управління культури Львівської міської ради, Управління культури обласних держадміністрацій, Київської і Севастопольської міських державних адміністрацій, Міністерство культури АР Крим.

Конкурс також підтримують: Українська асоціація працівників бібліотек для дітей, Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів.

«Рідна країна»

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути