chrome firefox opera safari iexplorer

11 квітня: це цікаво знати

11 квітня 2011 о 00:03

Як добре на душі, коли нема боязні за слово праведне, що визріло в тобі...
Дмитро Павличко

11 квітня за григоріанським календарем 101 день року. До кінця року залишається 264 днів.

З 11 квітня цього року розпочався шостий тиждень Великого посту, який називається Вербним, або Цвітоносним.

У всі дні на цьому тижні, до самої суботи, в церковних богослужіннях прослідковується шлях Христа до Віфанії – гробу його друга Лазаря. Христос любив Лазаря за духовні якості і воскресив його після смерті у суботу. Це воскресіння прославило Христа, як довгоочікуваного Месію, а Лазарева субота стала єдиним днем у році, коли недільна служба виконується не в неділю. Бо у неділю на цьому тижні православні християни вже відзначатимуть велике двонадесяте свято Вхід Господній у Єрусалим.

Тиждень називається Вербним тому, що при в'їзді Ісуса до Єрусалиму його зустрічали пальмовими гілками, які вважалися священними. У нас же за відсутністю пальм вибір випав на вербу, оскільки їй віддавна наш народ приписував магічні якості.

Вважалося, що в оселю, де є освячені гілки верби – блискавка не вдарить. Під час усього тижня колись не сіяли конопель та городини, бо вважали, що все «буде ликувате, як верба». А ще відзначали, що у Вербний тиждень завжди холодає і говорили: «Дме Вербич – кожуха тербич».

За церковним календарем 11 квітня вшановують мучеників Марка, Кирила, преподобного Іоанна пустельника, святителя Євстафія.

Іменинниками 11 квітня є:
Марко, Кирило, Остап, Іван.

11 квітня народились:
1893 — Левко Задов (Зиньковський), відомий анархіст, начальник розвідки армії Нестора Махна, пізніше працівник радянських спецорганів. Образ Льови Задова знайшов відображення у численних кінофільмах і романах.

11 квітня відзначають:
Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів
Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона.

Події 11 квітня:
1945 — радянською владою заарештовано митрополита Української греко-католицької церкви Йосипа Сліпого, єпископів Микиту Будку, Миколу Чарнецького, Григорія Хомишина та Івана Латишевського, а також ряд католицьких владик. Тривалий час після арешту доля митрополита була невідомою і лише в середині 1946 року оголосили що митрополит звинувачений у «ворожій діяльності проти УРСР, співпраці з німецькими окупантами» за що засуджений на 8 років ув'язнення. Через репресії греко-католицького духовенства було здійснено «самоліквідацію» УГКЦ.

1945 – звільнено в’язнів концтабору Бухенвальд.

Чи знаєте ви, що:

У Бухенвальді, згідно з оцінками, загинуло близько 50 000 осіб. Невинних людей вбивали камінням, різками, топили в гною, кастрували, нівечили, морили голодом. Це були переважно євреї, політичні в'язні, радянські військовополонені, цигани та гомосексуалісти.

Деяких людей навмисне заражали вірусами задля медичних експериментів. Дружина командувача табору Ільзе Кох зажила страшної слави тим, що мала абажури, виготовлені з людської шкіри. Для цього відбиралися в’язні, котрі мали красиві татуювання.

Коли американське військо звільнило табір у 1945 році, стало ясно, що в жахливих умовах перебувало 20 000 в'язнів.

Невдовзі після визволення концтабору радянські спецслужби почали використовувати Бухенвальд для ув'язнення нової хвилі полонених. Рівень смертності був вищий, ніж навіть у нацистські часи. Як стало згодом відомо, там чинилися воєнні злочини.

Аліна Астахова, «Рідна країна»

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути