chrome firefox opera safari iexplorer

2 квітня: це цікаво знати

02 квітня 2011 о 00:06

Музика – це скарбниця, в яку кожна національність вносить своє, для загальної користі.
Петро Чайковский

2 квітня за григоріанським календарем 92 день року. До кінця року залишається 273 дні.

У народі про квітень колись говорили, що він не буває холодніший від березня і тепліший від травня.

За церковним календарем 2 квітня вшановують преподобних отців, в обителі Сави вбитих, мученицю Фотину (Світлану), мучениць Олександру, Клавдію, Євфрасію і ін., святителя Микиту сповідника.

Іменинниками 2 квітня є:
Микита, Світлана, Олександра, Марія, Параска.

2 квітня народились:
1848 — Владимир Пухальський, піаніст, педагог, композитор, музичний діяч;
1905 – Серж Лифар, український і французький артист балету, хореограф, педагог, теоретик балетного мистецтва.

2 квітня святкують:
Міжнародний день дитячої книги

Події 2 квітня:
1967 — у день народження казкаря Ганса Крістіана Андерсена заснували Міжнародний день дитячої книги.

Чи знаєте ви, що:

  • Найстародавнішою з відомих рукописних книг давньоруської писемності є Остромирове Євангеліє, переписане в 1056—1057 роках у Києві. Надзвичайно висока майстерність письма і художнього оздоблення цього твору переконливо свідчить, що ця книга не була першою у давній Русі.
  • Найдавніша друкована кириличним шрифтом книга в Україні, що збереглася до нашого часу, це «Апостол». Видана вона 15 лютого 1574 року у Львові Іваном Федоровичем (Іваном Федоровим). Це єдина книга, випущена ним у Львові. Однак на могильній плиті Івана Федоровича було вирізано, що він своєю працею «друкування занедбале відновив».
  • Найменша у світі книга, створена українським майстром М. Сядристим, має назву «Кобзар». Її площа — 0.6 кв. мм. Вона майже у 19 разів менша від найменшої японської книги. Сторінки настільки тонкі, що перегортати їх можна лише кінчиком загостреного волоска. Зшито книгу павутинкою, а обкладинка зроблена з пелюстки безсмертника.

Аліна Астахова, «Рідна країна»

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути