chrome firefox opera safari iexplorer

20 квітня: це цікаво знати

20 квітня 2011 о 00:04

«Багату землю сумерк обнімав. Десь обжинкова пісня ще дзвеніла, І липа запах медовий ширила – І дух в тих чарах млів і поринав. І в серці знов збудились поривання. Заворушилися важкі питання, Почулись творчі болі і розкоші…
Уляна Кравченко

20 квітня за григоріанським календарем 110 день року. До кінця року залишається 255 днів.

Продовжується Страсна Седмиця, на якій у Велику середу під час церковного богослужіння увага привертається до «блудниці, що розкаялася». Під час літургії підкреслюється різниця між врятованою грішною жінкою та Іудою, обраним апостолом: перша віддає своє багатство Христу та цілує його ноги, інший за гроші зраджує Христа поцілунком.

У народі 20-те квітня називався на честь Акилини. Спостерігаючи цього дня за погодою люди підмічали: якщо на Акилину дощ – поганий врожай хліба, однак гарною буде калина.

За церковним календарем 20 квітня вшановують преподобного Георгія сповідника, преподобного Даниїла Переяславського, мученицю Акилину.

Іменинниками 20 квітня є:
Данило, Георгій, Килина.

20 квітня народились:
1927 — Павло Луспекаєв, кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».

Події 20 квітня:
1622 – помер Петро Конашевич Сагайдачний, один з найвидатніших українських гетьманів реєстрових козаків, блискучий військовий і політичний діяч, один з фундаторів школи київського Богоявленського братства, меценат.
«Був це чоловік великого духу, що сам шукав небезпеки, легковажив життям,
у битві був проворний, діяльний, у таборі сторожкий, мало спав і не
пиячив… на нарадах був обережний і в усяких розмовах неговіркий». Яків Собеський, польський генерал (1646)

Чи знаєте ви, що:
Петро Конашевич Сагайдачний був видатним флотоводцем. Про це говорить той факт, що протягом майже 20 років він сміливо виходив на герць з могутніми турецькими ескадрами і жодного разу не повернувся додому з поразкою.

За свідченнями сучасників, козаки тоді майже неподільно запанували на Чорному морі і, по суті, контролювали навігацію між Босфором і Лиманом. Відомий італійський мандрівник П'єтро дела Валле повідомляв у травні 1618 р.: «Турки не мають на Чорному морі жодного місця, яке б не взяли і не сплюндрували козаки. В усякому разі вони сьогодні на Чорному морі така значна сила, що, якщо докладуть більше енергії, будуть цілком його контролювати.»

У цей час у Європі створювалася, так звана «ліга християнської міліції». Ця організація ставила за мету створити могутню європейську армію, яка б, увібравши в себе національні формування багатьох країн, витіснила турків з Європи, а можливо, й знищила їхню імперію. Гетьман Сагайдачний записався до цієї ліги разом з усім запорізьким військом. Відомо, що керівництво ліги сподівалося побачити Сагайдачного на чолі спільної європейської армії, і тільки несподівана смерть від рани перешкодила цьому призначенню.

Аліна Астахова, «Рідна країна»

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути