chrome firefox opera safari iexplorer

25 квітня: це цікаво знати

25 квітня 2011 о 00:03

«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...»
Микола Трублаїні

25 квітня за григоріанським календарем 115 день року. До кінця року залишається 250 днів.

Перший тиждень після Великодня, який у цьому році розпочинається з 25 квітня, називається Хомин, на честь одного з дванадцяти апостолів Хоми, який одержав прізвисько Невіруючий. Також перший тиждень після пресвітлого Воскресіння називається Пресвітлим, і кожен день цього тижня має цю ж назву. За християнським вченням, у цей час поминають померлих, тому що після Воскресіння Ісус Христос зійшов до душ померлих у пекло.

У дохристиянські часи після святкування Дня пробудження природи, наші предки також поминали родичів і називався цей тиждень Радуниця. Чи то від Бога Рода, якому молилися про охорону роду, чи то від звичаю наших предків радіти у день смерті, адже вважалося, що людина відмучилася на цьому і йде у кращий світ. Поминальні дні у нас називаються Проводами, бо за народним повір'ям, душі померлих, що вийшли на землю у Великдень, знаходяться тут до наступного вівторка, поки їх не проводять назад.

У Києві колись відправа Проводів відбувалася на горі Щекавиця. Сюди сходилися найповажніші кияни, священики відправляли панахиди над кожною могилою. Потім родини сідали біля своїх покійників і поминали їх їжею і напоями, що приносили з собою. За повір'ям, у ці дні померлих варто називати «родичами», а не «небіжчиками», тому що вони все чують.

В останній тиждень квітня у дохристиянські часи приносили жертви Велесу, покровителю худоби, багатства і торгівлі. Бо у цей час починали виганяти худобу на пасовища, а від її плодовитості і здоров’я залежало колись і благополуччя господарів.

З приходом християнства 25 квітня почали вшановувати Зенона, у день якого говорили, що весна вже землю парить.

За церковним календарем 25 квітня вшановують преподобного Василія сповідника, преподобного Ісаака Сиріна, мучеників Міну, Давида та Івана, преподобну Анфісу, преподобного Афанасія, мученика Зенона.

Іменинниками 25 квітня є:
Давид, Іван, Анфіса, Афанасія, Зенон.

25 квітня народились:
1907 — Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола), український письменник, автор творів для дітей та юнацтва — «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».

25 квітня святкують:
Всесвітній день боротьби проти малярії

Події 25 квітня:
1953 — утворено Київське вище інженерне радіотехнічне училище ППО (КВІРТУ ППО)
1994 — указом Президента України було створено Національну раду з питань телебачення і радіомовлення

Чи знаєте ви, що:
У дохристиянські часи Великодні свята тривали упродовж двох тижнів. Починалися ще в період посту з Вербної неділі, наступне свято було Великдень, і завершувалися вони проводами покійних — Радовницею. У язичницьку пору Великдень був одночасно й святом нового року.

Наші пращури вірили, що у Великодньому світлі душі померлих стають безсмертними, а всілякі дідьки в цей день втрачають свою силу. На Великдень молодь обов’язково водила хороводи-танки, співала пісень. Ходіння по колу за Сонцем мало сприяти швидкому пробудженню і розквіту природи.

Таке ж значення мали і гойдалки. Піднімання вгору, підкидання чого-небудь, підскакування — давні магічні дійства, які, за повір’ям, стимулювали ріст рослинного світу.

Аліна Астахова, «Рідна країна»