chrome firefox opera safari iexplorer

29 квітня: це цікаво знати

29 квітня 2011 о 00:05

«Бог не без милості, козак не без щастя»
(Українське прислів'я)

29 квітня за григоріанським календарем 119 день року. До кінця року залишається 246 днів.

Ми всі знаємо, що і наше самопочуття, та й здебільшого настрій залежить від погоди. А сама погода — від фаз Місяця. Тож, коли Місяць починає спадати (саме зараз це і відбувається), – вся вода, де б вона не була — в океанах, морях чи організмі людини – теж спадає, іде донизу. У цей час багатьом людям хочеться більше відпочивати, закінчувати вже розпочаті справи, підбивати якісь підсумки. Тому, якщо зараз ви не можете себе примусити взятись за якусь важливу справу – не варто себе картати. За кілька днів буде настаттє, тобто новий Місяць, і, можливо, тоді все вирішиться набагато швидше.

За церковним календарем 29 квітня вшановують мучениць Агапію, Ірину і Хіонію, мученика Леоніда і мучениць Харієссу, Ніку, Галину, Калісу, Василину та інших, мученика Авраамі, правовірного Тавіфу.

Іменинниками 29 квітня є:
Галина, Леонід, Ірина, Ярина, Василина, Ніка.

29 квітня народились:
1909 — Леонід Верещагін, український і російський фізик, доктор фізико-математичних наук без захисту дисертації, академік. Автор розробки апаратури високого тиску для проведення наукових досліджень і технологічних праць. Під його керівництвом в СРСР вперше отримано синтетичні алмази.
1919 — Григорій Денисенко, учений, професор, доктор технічних наук, член-кореспондент АН УРСР. За його ініціативи вперше в СРСР було побудовано випробувальний полігон «Десна» з комплексного використання відновлювальних джерел енергії.

29 квітня відзначають:
Міжнародний день танцю

Події 29 квітня:
1648 – почалася битва під Жовтими водами (29 квітня— 16 травня 1648) — це битва між військами Речі Посполитої і українськими козацько-селянськими військами Богдана Хмельницького та його татарськими союзниками. Перша переможна битва в ході Національно-визвольної війни 1648 – 1654 років, що мала величезне політичне і воєнне значення для Богдана Хмельницького та самого ходу війни.

1918 — на Хліборобському конгресі у Києві гетьманом України було обрано Павла Скоропадського.

1992 — Національна збірна України з футболу провела свій перший матч в Ужгороді проти збірної Угорщини в якому поступилася з рахунком 1-3, єдиний у цьому матчі гол господарів забив Іван Гецко, ставши першим бомбардиром збірної України.

Чи знаєте ви, що:
Прародичі сучасних ракет з’явилися в Україні ще 1516 року. Робили їх з грубого паперу і настромлювали на довгі списи. Коли ракети підпалювали, вони страшенно шипіли, залишаючи позад себе шлейфи диму, а коли падали на землю, то підскакували, і кожна з них вибухала по шість разів, бо у гільзу з паперу вкладали шість мішечків з порохом. Вперше цю зброю застосували козаки у бою з татарами над річкою Донець.

Аліна Астахова, «Рідна країна»

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути