chrome firefox opera safari iexplorer

5 квітня: це цікаво знати

05 квітня 2011 о 00:45

Віра є сила життя. Якщо людина живе, то вона у що-небудь та вірить. Якщо б вона не вірила, що для чого-небудь треба жити, то і не жила б.
Лев Толстой

5 квітня за григоріанським календарем 95 день року. До кінця року залишається 271 день.

За церковним календарем 5 квітня вшановують преподобного мученика Никона і 199 його учнів, преподобного Никона – ігумена Києво – Печерської лаври.

Іменинниками 5 квітня є:
Лідія, Марія, Василь, Никон.

5 квітня народились:
1889 — Микола Тюленєв, агромеліоратор, доктор сільськогосподарських наук (1940), професор (1955), член-кореспондент Академії наук України (1948);
1894 — Дмитро Чижевський, учений-енциклопедист, культуролог, філософ, літературознавець, релігієзнавець, лінгвіст, славіст, дослідник укр. і слов. літератур, історії культури, філософії, релігійної думки й слов'янської духовності.

5 квітня 2011 року за Місячним календарем 3-й день:
У цей день підвищується здатність до визначення цінності і практичності речей, а тому варто пройтися по магазинам. Особливо вдалими будуть ті покупки, що розраховані на довготривале користування.
А після всіх клопотів цього дня корисно відпочити на природі у вузькому родинному колі, особливо, якщо при цьому можна смачно поїсти і ніхто не порушуватиме вашого спокою. Непогано також відпочивати і у себе вдома у звичній обстановці .

Події 5 квітня:
1242 — «Льодове побоїще» між військом новгородського князя Олександра Невського та німецькими лицарями Тевтонського ордена на льоду Чудського озера.
1710 – Пилип Орлик підписав «Пакти й конституції законів та вольностей Війська Запорозького», які пізніше дістали назву Конституція Пилипа Орлика, яка стала однією з перших конституцій Європи.

Чи знаєте ви, що:

  • жінки можуть бачити в темноті краще за чоловіків, проте очі чоловіка краще пристосовані до стеження за далеким об’єктом у вузькому полі.
  • У чоловіків товща шкіра, тому на ній довго не з’являються зморшки. Зовні чоловіки виглядають молодшими своїх одноліток-жінок, але це лише зовні.
  • Інфаркт міокарду трапляється у чоловіків у чотири рази частіше, ніж у жінок.
  • Четверо з п’ятьох чоловіків відкладають похід до лікаря до останнього.
  • 70% чоловіків, старших 30 років, страждають на хропіння, і 50 % жінок – теж.

Аліна Астаховіа, «Рідна країна»

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути