chrome firefox opera safari iexplorer

7 квітня: це цікаво знати

07 квітня 2011 о 00:03

Навіть хворіти приємно, коли знаєш, що є люди, які чекають твого одужання, як свята.
Антон Чехов

7 квітня за григоріанським календарем 97 день року. До кінця року залишається 268 днів.

7 квітня святкують:
Всесвітній день здоров’я

Події 7 квітня:
1948 — набув чинності устав Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ).

7 квітня ми відзначаємо двонадесяте свято – Благовіщення Пресвятої Богородиці, в основі якого – повідомлення Архангела Гавриїла Діві Марії «благої вісті», про народження у неї Спасителя роду людського.

У народі кажуть, що 7 квітня «Бог благословляє землю і всі рослини», а тому братися за будь-яку роботу великий гріх. Навіть птахи на Благовіщення гнізд не в’ють, бо зозуля спробувала, то Бог їй пам’ять відібрав. І тепер вона не має свого кубла.

З Благовіщенням у народі пов’язано багато різних повір’їв. Наприклад, вважається, що від Введення (4 грудня) до Благовіщення “земля відпочиває і набирається сили”, і лише після того, як 7 квітня Господь благословить землю, можна починати працювати коло неї.

Також вважалося, що цього дня господарям треба обов’язково випустити на вулицю всю худобу, бджіл і навіть пса, щоб чули весну і починали самі про себе дбати. Окрім цього дівчатам радили на Благовіщення шукати проліски – символ надії, щастя і молодої краси.

Звичайно, спостерігали і за погодою. Казали, який день 7 квітня, таким буде кінець місяця, Великдень, а також Юрія – 6 травня. А ще на Благовіщення зими не лай, і саней не ховай.

Іменинниками 7 квітня є:
Марія, Йосип, Тихон, Сава.

7 квітня народились:
1880 — Олександр Богомазов, український художник, видатний представник і теоретик українського/російського художнього авангардизму.
1919 — Омелян Пріцак, український історик, мовознавець, організатор української науки у світі, засновник і довголітній директор Українського наукового інституту Гарвардського університету.

Чи знаєте ви, що:

  • відразу після народження тіло немовляти на 75% складається з води; протягом перших 10-ти років дитина пізнає нове слово кожні дві години;
  • ільше половини спожитих калорій ідуть на живлення мозку, адже наш мозок здійснює мільйони операцій, навіть коли ми відпочиваємо;
  • очі здатні розпізнати більше мільйона відтінків; зорова інформація зберігається у задній частині голови, тобто всі предмети і явища ми бачимо мозком, а очі — це лише «зорове вікно»;
  • нігті на пальцях рук зростають в 4 рази швидше, ніж на пальцях ніг; за життя виростає 28 метрів нігтів на руках;
  • людині стає відомо близько 2000 осіб, 150 з них вона може назвати своїми друзями.

Аліна Астахова, «Рідна країна»

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути