chrome firefox opera safari iexplorer

9 квітня: це цікаво знати

09 квітня 2011 о 00:35

«Что за места! Я просто очарован! Кроме природы, ничего так не поражает в Украине, как народное здоровье, высокая степень развития крестьянина, который и умный, и музыкальный, и трезвый, и моральный, и всегда веселый»
Антон Чехов

9 квітня за григоріанським календарем 99 день року. До кінця року залишається 266 днів.

За церковним календарем 9 квітня вшановують мученицю Мотрону Солунську, мучеників Мануїла і Феодосія, преподобного Іоанна прозорливого.

У народі 9-те квітня колись відзначали, як день Мотрони, про яку говорили, що вона виходить з хати пташок зустрічати. Вважалося, що вже 9 квітня завершується приліт ранніх птахів. І як завжди у такі дні спостерігали за погодою. «Якщо перелітні птахи летять високо і швидко, голосно повідомляючи про себе – на зміну погоди».

Іменинниками 9 квітня є:
Мануїл, Мефодій, Мотрона, Феодосій.

9 квітня народились:
1860 — Антон Чехов, видатний російський письменник та драматург. Автор класичних творів «Палата № 6», «Чайка», «Дядя Ваня», «Три сестри», «Вишневий сад». Створив в м. Ялті фонд для будівництва медичного центру для малозабезпечених, а також фонд, на кошти якого було відкрито муніципальну бібліотеку.
1879 — Андрій Лівицький, український громадсько-політичний діяч. Президент УНР в екзилі (1926—1954).

Події 9 квітня:
1921 – будинок Антона Чехова в Ялті був оголошений національним надбанням і створено Дім-музей А.П.Чехова

Чи знаєте ви, що:

У родині Чехових існувала легенда про виникнення їхнього прізвища. Дядько письменника, Митрофан Єгорович, розказував історію про те, що їхнім далеким пращуром був чех, який утік з Богемії внаслідок релігійних утисків. При цьому він додавав, що напевно, той чех був високого походження, бо простому селянину втекти з батьківщини практично неможливо.

Науковці ж, що досліджували родовід Чехова до 17-18 сторіччя стверджують, що родичі Чехова жили в Україні, були кріпаками і називалися «чехами» тому, що носили «чех» – чуприну, оселедець.

Один з прадідів Чехова Петро покинув родину і пішки обійшов майже всю Російську імперію, збираючи гроші на храм, який і побудував у Києві. Цей факт відгукнувся на наступних поколіннях Чехів. Всі вони були дуже набожними.

Чехов відмовився від подарованого йому Миколою ІІ дворянського титулу. І оскільки у тогочасній Росії жити без чину було неможливо, то ж у Антона Павловича він був – «відставний позаштатний молодший медичний чиновник».

Аліна Астахова, «Рідна країна»

* На фото будинок-музей Чехова в Ялті

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути