chrome firefox opera safari iexplorer

Допомога при народженні дитини: більше, але не одразу

13 квітня 2011 о 15:58

В Україні збільшили грошову допомогу при народженні дитини. Тепер її нараховують від розміру прожиткового мінімуму для дітей. Зокрема, при народженні першої дитини держава загалом має надати близько 25 тисяч гривень. Але це робитимуть не відразу — терміни повної виплати зросли. Спочатку обіцяють лише третину, а решту — протягом двох років. Наскільки такі виплати сприяють породіллям? Якою виявляється реальна допомога при народженні дитини з урахуванням інфляції?

Закон, за яким грошова допомога при народженні дитини в Україні зросла, підписав Президент Віктор Янукович і він набув чинності. З квітня цього року прожитковий мінімум для дітей віком до 6 років становить 832 гривні. І тепер допомога при народженні дитини буде такою: близько 25 тисяч гривень – за першу дитину, 50 тисяч – за другу і 100 тисяч – при народженні третьої та кожної наступної дитини. Про це розповіла у коментарі «Радіо Свобода» начальник відділу Департаменту державного соціального захисту населення Міністерства праці та соціальної політики Любов Ніколаєва.

«На першу дитину вже буде виплачуватись 30 прожиткових мінімумів, на другу – 60, на третю – 120. Це значно більше того, що було на початку року», – зауважила Любов Ніколаєва.

«Дитинка піде в школу, а батьки все ще отримуватимуть допомогу»

Раніше виплати в разі народження першої, другої, третьої і наступних дітей становили понад 12 тисяч, 25 тисяч і 50 тисяч гривень відповідно. Президент Віктор Янукович дотримався обіцянки збільшити допомогу при народженні дитини, констатує народний депутат Андрій Павловський. Але при цьому терміни повної виплати зросли.

«Якщо раніше за першу дитину батьки отримували допомогу протягом року, то зараз будуть отримувати протягом 2 років. На другу дитину будуть отримувати 4 роки і на третю – 6 років. Тобто, дитинка піде в школу, а батьки все ще отримуватимуть допомогу. Такий абсурд. І, крім того, зрозуміла проста арифметика. Якщо ми якусь суму трохи збільшуємо, але ділимо на значно більший термін, то в щомісячному перерахунку вийшло суттєво менше. Зараз, після підписання цього закону, кожна родина на першу дитину буде щомісячно отримувати менше на 210 гривень, а на тертю дитину взагалі буде менше отримувати аж на 605 гривень», – зауважив парламентарій.

Натомість, в уряді наголошують на значному підвищенні допомоги при народженні дитини. І при цьому, як зазначає начальник відділу Державного соціального захисту населення Міністерства праці та соціальної політики Любов Ніколаєва, держава матеріально допомагає сім’ям з дітьми відразу за кількома програмами.

«У бюджеті передбачається щорічне збільшення. У 2009 році було 8,6 мільярда, у 2010 році – 10,2 мільярда, в 2011році – 12,8 мільярда. Це на один вид допомоги, а саме при народженні дитини, це відповідно до закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми». Там ще є п’ять видів допомоги: допомога при вагітності й пологах, допомога по догляду за дитиною до 3-річного віку, допомога при народженні, допомога одиноким матерям, допомога при усиновленні. Звичайно, кожен рік закладається в державному бюджеті значно більша сума», – поінформувала Любов Ніколаєва.

Виплати – це добре, але вони покривають лише частину витрат

У киянина Юрія наприкінці лютого народився хлопчик. Він каже, що оформив усі необхідні документи і тепер чекає із дружиною на першу виплату. Ці гроші зайвими не будуть, каже молодий тато. Хоча вони покриють лише частину витрат, навіть якщо економити.

«Ще дитини не було, а вже близько 15 тисяч гривень пішло на все й про все. Це й консультації, і курси, і догляд за вагітною мамою (зокрема, харчування), і в пологовий будинок треба було зібрати сумки. А як дитина з’явилася, ще 15 тисяч гривень лягло. Звичайно, це дуже добре, що є такі виплати. Але якщо порівняти з іншими країнами, де після народження маєш уже якусь набагато круглішу суму, різниця відчувається, – говорить Юрій. – Крім того, кожен місяць немало грошей іде тільки на памперси. Можливо, якщо замотувати в пелюшки та прати, вийде дешевше?»

Батькам дитини треба платити щомісячно як зарплату певну суму, що коригуватиметься залежно від рівня інфляції. На цьому наполягає президент Всеукраїнської спілки організацій багатодітних Василь Маринченко. Адже виховання дитини – важлива і тяжка праця.

«Це не допомога, а компенсація батькам за виховання. Адже це праця. Ідеться про близько півтори тисячі гривень на дитину. Але це приблизна цифра, бо зараз треба перерахувати інфляцію, ціни і всі ці процеси. Однак повинна бути щомісячна компенсація, як заробітна плата. Мало того, із цієї компенсації повинні бути відрахування до Пенсійного фонду. Взагалі діти – це мій урожай без усіх совбезів, безів, фендів, мендів, а просто народилася дитина – і виплачують», – сказав Василь Маринченко.

Не виплатами, а пільговим кредитуванням

Намагання держави стимулювати народжуваність прямою грошовою допомогою є неефективним, вважає керівник програм соціальної економіки Міжнародного центру перспективних досліджень Максим Борода. Треба робити акцент не на виплатах, а на пільговому кредитуванні.

«Ті самі кошти можна було б витратити більш ефективно. Як приклад, можна сказати, що там існують інструменти опосередкованого стимулювання народжуваності. Наприклад, вони могли б бути спрямовані на погашення або на надання пільгових кредитів на придбання житла тим сім’ям, які народили одну або кількох дітей. Це, власне, стимулювало б до народження дітей так само, як і прямі виплати. Але при цьому вирішувалася б ще й проблема житлозабезпечення населення», – пояснив Максим Борода.

У Франції разова допомога при народженні дитини становить 9,5 тисяч у перерахунку на долари. А в Австралії, наприклад, понад 3 тисячі доларів. Як і в Україні, виплату розтягують у часі – трьома частинами упродовж двох років.

Наталка Коваленко, Олександр Лащенко, «Радіо Свобода»

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути