chrome firefox opera safari iexplorer

Фонд молодіжного будівництва реформуватимуть

12 квітня 2011 о 10:44

Рахункова палата рекомендувала уряду ліквідувати Держфонд сприяння молодіжному житловому будівництву, оскільки відомство неефективно використовує бюджетні кошти і не виконує програму кредитування молодих громадян.

Про це пише газета «Комерсант-Україна».

За даними Рахункової палати, Держфонд сприяння молодіжному житловому будівництву, Мінрегіонбуд, Міносвіти та Мінсім'ї в 2009—2010 роках використовували із правопорушеннями бюджетні кошти на суму 190,1 млн. гривень, призначені для держпрограми забезпечення молоді житлом.

При цьому за 2002—2010 роки 140 млн. гривень кредитних коштів були вкладені в будівництво, яке заморозили, а 1080 сімей, які направили 227 млн. гривень своїх і кредитних коштів в іпотеку, не змогли «своєчасно одержати житло або повернути кошти».

Тому голова Рахункової палати Валентин Симоненко рекомендував Кабміну «розглянути доцільність існування фонду, який не має до пільгового молодіжного кредитування жодного стосунку, а тільки споживає бюджетні кошти».

«Статус фонду дотепер залишається невизначеним. Завдяки цьому фонд уникає сплати податків», — заявив Симоненко.

Голова Держфонду Леонід Рисухін визнав необхідність його реформування.

«Фактично аудит Рахункової палати підняв питання про необхідність реорганізувати правовий статус фонду. Положення, за яким розроблявся його статут, було прийнято 10 років тому. Багато пунктів застаріли. Ми самі ініціювали зміни законодавства і подали свої пропозиції до Кабінету міністрів», — сказав він.

Претензії аудиторів Рисухін визнає, наприклад, щодо вкладення 140 млн. гривень в будівництво багатоквартирних будинків «з нуля».

«Дійсно, є близько 15 об'єктів, зокрема, у Київській і Харківській областях, будівництво яких було розпочате 2-3 роки тому. Ми проаналізували їх стан і попросили Кабмін допомогти розібратися, тому що вирішення цих проблем виходить за рамки нашої компетенції», — повідомив він.

Проблеми виникли і з програмою пільгового кредитування молоді.

У 2009 році держфонд припинив укладання договорів на компенсацію відсотків за іпотечними кредитами, фінансуючи лише діючі позики.

«Погашення зобов'язань на 570 млн. гривень відбудеться тільки в 2020 році», — відзначають аудитори.

«Ми маємо намір відмовитися від реалізації програми, оскільки в бюджеті щорічно доводиться закладати мільйонні суми. При цьому вони не виділялися в повному обсязі, зокрема в 2009 році, і на початок 2010 року борг перед громадянами становив 62 млн. гривень, із них 15% було повернуто в минулому році. Будемо докладати всіх зусиль, щоб погасити заборгованість у цьому році», — пояснив Рисухін.

 

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути