chrome firefox opera safari iexplorer

Київ визнали найбруднішою столицею Європи

15 квітня 2011 о 17:27

Британська компанія The Economist Intelligence Unit, порівнявши екологічну ситуацію у 30 європейських столицях, не надала Києву жодного балу із 10 можливих. Про це повідомляє Українська служба ВВС.

Дослідники вивчали низку показників, які свідчать про якість життя в європейських столицях: кількість шкідливих викидів у атмосферу, кількість спожитої енергії, обсяги побутових відходів.

Найвищі оцінки за шкалою у 10 балів отримали столиці скандинавських країн: Копенгаген, Стокгольм, Осло. За збігом обставин, саме Данія, Швеція та Норвегія є лідерами у Європі із використання відновлюваних джерел енергії — вітру, біопалива та біомаси, які отримують як із побутових відходів, так і з відходів сільського та лісового господарства.

Крім того, на думку експертів із The Economist Intelligence Unit, досягти серйозних результатів скандинавським країнам дозволило і активне запровадження енергоефективних та енергозберігаючих технологій. Наприклад, понад половина мешканців Копенгагена, Стокгольма та Осло дістаються на роботу на велосипедах, а громадський транспорт у Стокгольмі працює виключно на пальному, отриманому після переробки сміття.

Крім скандинавських країн, до десятки найекологічніших столиць Європи увійшли Відень, Амстердам, Цюріх, Гельсинкі, Берлін, Брюссель та Париж.

У Києві ж, який колись називали «найзеленішим містом Європи» і який з подачі попереднього мера міста Олександра Омельченка кияни із сарказмом стали називати «європейською столицею», ситуація, фактично, дзеркальна. Економічне зростання напередодні кризи сприяло різкому зростанню кількості авт, на яку не розрахована інфраструктура столиці, що майже не оновлювалася з радянських часів. Про якість пального, на якому їздять всі ці автомобілі, може свідчити хоча б його назва серед автомобілістів — «бормотуха».

Не краща ситуація і з водою. Якщо у Європі середнім стандартом споживання води є 100 кубометрів на душу населення на рік, хоча у тому ж Осло більше 50 кубометрів мало хто споживає, то кияни, за нормативами, споживають майже у 2 рази більше. Різницю експерти пояснюють не тим, що жителі української столиці так часто миються (чого не скажеш, здійснивши навіть коротку подорож у громадському транспорті), а тим, що офіційно визнані втрати води у мережах, що вичерпали свій технологічний ресурс, становлять 40-45%, що на останньому засіданні уряду підтвердив і прем’єр Микола Азаров.

За показниками енергоспоживання Київ також у понад 2 рази перевищує середньоєвропейські показники: 511 кВт проти 253 кВт на годину.

За підрахунками експертів, Київ також є і найзасміченішим містом Європи, адже щороку на кожного киянина припадає до 600 кілограмів сміття.

Єдине, що на думку дослідників, подає хоч якусь надію, — це те, що за впровадженням екологічних програм Київ виявився на 23 місці, тоді як за усіма іншими показниками посідає останнє, — 30.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути